Locuitorii complexului rezidenţial Greenfield din Băneasa protestează duminică, în faţa Palatului Victoria, cerând găsirea unei soluţii pentru deblocarea accesului în cartier, înfiinţarea unei linii de transport în comun care să se lege cu cel puţin o staţie de metrou, precum şi înfiinţarea unor unităţi de învăţământ.
Protestul este programat să înceapă la ora 12,00, în Piaţa Victoriei. „Aproximativ 4.000 de oameni sunt afectaţi de închiderea drumului de acces către Ansamblul Rezidenţial Greenfield prin strada Vadul Moldovei, care a lăsat cartierul cu un singur drum care face legătura cu restul oraşului – Aleea Teişani, o stradă cu o singura bandă pe sens”, spun locuitorii din Greenfield.
Ei precizează că în cartier locuiesc în general părinţi cu copii mici, care trebuie să ajungă la grădiniţă sau la şcoală în fiecare dimineaţă, însă pentru a ieşi din cartier, parcurg Aleea Teişani, un drum de aproximativ trei kilometri, în mai bine de o oră. „Este grav afectată şi unica şcoală din cartier, Şcoala Gimnazială Avenor, şcoală românească acreditată de Ministerul Educaţiei Naţionale, unde învaţă 335 de elevi şi lucrează 112 cadre didactice şi personal auxiliar. Cerinţele financiare necesare pentru a urma cursurile acesteia depăşesc posibilităţile familiilor ce locuiesc în Greenfield, motiv pentru care elevii acestei şcoli provin din alte zone ale localităţii aglomerându-se astfel suplimentar accesul”, adaugă locuitorii din Greenfield.
Ei se plâng de faptul că nu există transport public şi nici posibilitatea de a se introduce, pentru că singura stradă existentă nu îndeplineşte condiţiile tehnice pentru accesul autobuzelor. „Dacă o foarte posibilă urgenţă medicală sau un incendiu ar avea loc, intervenţia ar fi îngreunată atât de distanţa mare faţă de locaţiile echipajelor de intervenţie, cât şi de accesul îngust şi aglomerat frecvent cu vehicule, atât pe direcţia de intrare, cât şi pe cea de ieşire din cartier”, subliniază cetăţenii.
Conform acestora, în Greenfield vor locui în scurt timp peste 10.000 oameni, aşa cum arată planurile dezvoltatorului imobiliar. Ei mai spun că parcul public şi dispensarul au fost eliminate, deşi erau planificate în proiectele anterioare, platforma pentru staţionarea autobuzelor – cerinţă a RATB – nu există, iar iluminatul public este plătit de locuitori chiar dacă este pe străzile publice.
Oamenii care locuiesc în Greenfield consideră că, prin deciziile de până acum ale autorităţilor locale şi prin lipsa lor de acţiune, acestea nu au urmărit interesele locuitorilor, ci ale dezvoltatorilor. Cetăţenii solicită construirea a două căi de acces distincte în cartier, înfiinţarea unei linii de transport în comun ce poate fi conectată cu cel puţin o staţie de metrou existentă şi înfiinţarea de urgenţă a unei creşe, grădiniţe şi a unei şcoli publice în cartier.
Cetățeanul TV
Dar cine i-a obligat sa se mute acolo? Acel cartier nici nu trebuia construit. Acolo erau candva codrii Vlasiei, din care a mai ramas nimica toata si, in loc sa fie protejata padurea, atata cata a mai ramas, se tot construieste prosteste in continuare.