Legea salarizării urmează să fie revizuită. Guvernul a decis înființarea unui grup de lucru care să analizeze acest lucru și urmează ca până la sfârșitul acestui an să fie finalizat un proiect prin care sistemul de salarizare bugetar să fie mai flexibil.
Astfel, numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului, a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb, la România TV.
„Am gândit şi avem o nouă viziune, în aşa fel încât, faţă de 111 clase de salarizare, vom avea 5 clase de salarizare, în funcţie de studiile pe care le are fiecare categorie din sectorul bugetar”, a spus ministrul Muncii.
Potrivit Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.
Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.
Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât până în prezent au fost păstrate salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.
Cetățeanul TV