Adoptarea Legii Educaţiei în formula actuală, care este criticată de Biserica Ortodoxă a fost amânată.
CITEŞTE ŞI: Droguri de mare risc, cultivate și prelucrate într-un laborator din București
Proiectul de lege trebuia să ajungă astăzi pe masa Guvernului, însă Biserica a avut o poziție dură și a cerut vehement scoaterea paragrafului care face referire la diversitatea de gen.
Legile educației ar fi trebuit să ajungă astăzi pe masa Guvernului după săptămâni întregi de amânări și discuții în coaliția de guvernare, însă şi de această dată ele nu au fost regăsite pe ordinea de zi.
Biserica a avut o poziție dură și a cerut scoaterea paragrafului care face referire la diversitatea de gen. Patriarhia Română susține, într-o luare de poziție oficială, că ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ spre introducere în noile legi ale învățământului”.
Scrisoare către Deca
Patriarhia și cultele au trimis și o scrisoare către Ligia Deca, în care spun că obligaţia de a promova „diversitatea sexuală” în şcoală este „total abuzivă şi nocivă”. Mai mult, cultele au cerut introducerea religiei la BAC ca probă opţională.
În aceste legi, sunt modificări importante și pentru examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională. Spre exemplu, la BAC se vor da competențe la două limbi străine și se introduce BAC-ul tehnologic. De asemenea, va fi posibilă promovarea a doi ani de studii într-unul singur pentru elevii cu performanțe școlare înalte.
Noile legi vor intra în vigoare din toamnă, de la începutul noului an școlar, cu excepția prevederilor referitoare la examenele naționale, care vor fi aplicate fazat, pentru a exista predictibilitate. După ce vor fi adoptate în Guvern, ele vor ajunge în Parlament, unde este posibil să mai sufere modificări.
Cetățeanul TV