Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a dat startul competiției pentru Capitală Culturală Europeană 2021 în România, spunând că toate orașele românești candidate merită să poarte acest titlu.
„Mă aflu în situația, deopotrivă ingrată și de invidiat, de a fi ministru al Culturii în momentul în care mai multe orașe puternice din România concurează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Știu, ca om de cultură, în primul rând, că toate orașele românești candidate merită să fie Capitale Culturale Europene”, a declarat Ionuț Vulpescu.
Evenimentul, care a constat într-o sesiune de informare cu privire calendarul și condițiilor candidaturii, a avut loc luni la Biblioteca Națională a României. La această sesiune de informare privind competiția, deschisă tuturor orașelor din România, au fost prezenți, alături de Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, Sylvain Pasqua, responsabil de acțiunea Capitale Europene ale Culturii, în cadrul Direcției Generale Educație, Audiovizual, Cultură, de la Comisia Europeană, Iulia Deutsch, șef adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în România, dar și primarii și consilierii locali din orașele interesate.
„După experiența minunată numită Sibiu 2007, așteptăm cu nerăbdare să scriem încă o poveste de succes. Orașul câștigător va primi în centrul său o întreagă lume și va avea vizibilitate la nivel internațional, pentru că va derula proiecte culturale cu alte state membre UE, cu țări candidate, cu potențiali candidați la UE, dar și cu state terțe, care nu fac parte din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Culturii, dând startul campaniei de candidaturi pentru statutul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, în România.
Ionuț Vulpescu a amintit de cuvintele lui Jean Monnet, părintele spiritual al actualei Uniuni Europene, care spunea că „dacă Europa ar trebui reconstruită, aș începe cu domeniul cultural și nu cu economia”.
Cetățeanul TV