joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăIohannis şi Zelenski au semnat un parteneriat strategic

Iohannis şi Zelenski au semnat un parteneriat strategic

-

Preşedintele Ucrainei este astăzi în România, în prima sa vizită oficială de la izbucnirea războiului. Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, urmând a avea întrevederi cu premierul Marcel Ciolacu, dar şi cu preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă.

CITEŞTE ŞI: Simonis a luat FOC: Se poate speria Zelenski de Șoșoacă sau alți extermiști?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că el și omologul său ucrainean au decis să demareze „procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic”.

„Mă bucur să îl primesc astăzi la Palatul Cotroceni pe Președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski. Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung, și axată pe generarea de proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic”, a declarat Iohannis.

De asemenea, preşedintele României a mai susţinut:

  • România este hotărâtă să continue sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel de tip militar, până la victoria împotriva Rusiei, eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crime și reconstrucția țării.
  • Exprim deplina admirație pentru curajul și rezistența poporului ucrainean.
  • Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României.
  • Susținem lupta pentru valorile fundamentale ale lumii în care trăim.
  • Condamnăm atacurile Rusiei împotriva infrastructurii portuare din Ucraina. Acestea sunt crime de război și au efecte majore pentru securitatea alimentară globală.
  • Vom continua eforturile pentru descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră.
  • Lucrăm alături de partenerii internaționali pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene. Susținem economia ucraineană și nevoile statelor partenere.
  • Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Peste 27 de milioane de tone din Ucraina au tranzitat România. Vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinului Ucrainei, dar și pentru a răspunde așteptărilor fermierilor români.
  • România sprijinaă deschiderea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei și Republicii Moldova.
  • Este o decizie strategică pentru Uniunea Europeană.
  • Aprofundarea relației politice și practice dintre Ucraina și NATO este o decizie istorică. Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7, am avut un schimb de opinii cu privire la implementarea practică a declarației și am exprimat susținerea deplină pentru formula de pace propusă de Zelenski. Doar Ucraina poate decide când și cum va negocia pacea.

Volodimir Zelenski a mulţumit echipei prezidenţiale şi întregii Românii pentru „susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei în această perioadă dificilă şi dură”.

Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc dumneavoastră personal, domnule Președinte, echipei dumneavoastră, mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei și cetățenilor Ucrainei în această perioadă dificilă și dură. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri aici, în România.

România ne-a acordat sprijin și militar, și umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră și menționăm faptul că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră.

Tratative

Am avut astăzi cu domnul Președinte niște tratative foarte eficiente. Mai întâi de toate, aș menționa convenirea unui Parteneriat Strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre de a pregăti fundamentul pentru acest Parteneriat Strategic. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii.

  • Am discutat despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună, și despre minoritățile naționale.
  • În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni.
  • Am discutat situația de pre front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și apărare antiaeriană.
  • Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți.
  • România e o țară garant de asigurare a securității alimentare a lumii întregi.
  • Trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă. Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi.
  • Am dezvoltat o logistică bună, va începe să funcționeze în curând un coridor de cereale ucrainene prin Moldova.
  • Cooperarea trilaterală cu Moldova și România dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică.
  • Sunt convins că și Moldova și Ucraina vor deveni membre ale UE.
  • Suntem pregătiți pentru începerea tratativelor de aderare la UE și România ne susține. Aderarea la UE va asigura stabilitate și securitate în zonă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...