joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăFinanțări și fonduri europeneIMM-urile din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est vor avea acces la finanțări în...

IMM-urile din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est vor avea acces la finanțări în valoare de 86,7 milioane Euro din Programul Regional Sud-Est 2021-2027 (PRSE)

-

ADR SE pregătește lansarea unui apel de proiecte pentru finanțarea  IMM-urilor din regiunea Sud-Est (județele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) în scopul îmbunătățirii semnificative a capacității tehnologice, industriale și organizaționale a acestora.

Pot primi finanțare: societăți comerciale,  societăți cooperative, întreprinderi sociale sau asociații și fundații care se încadrează în categoria IMM-urilor și au sediul social sau punct de lucru înregistrat fiscal în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est în mediul urban pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii non-agricole și în mediul rural pentru întreprinderi mici și mijlocii non-agricole. Teritoriul acoperit de Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării nu este eligibil pentru acest apel.

Valoarea eligibilă a unui proiect  = valoarea nerambursabilă a proiectului + contribuția proprie a solicitantului. 

Valoarea nerambursabilă a unui proiect:

  • Valoarea minimă nerambursabilă a unui proiect:  220.000 euro, respectiv mimimum 20.000 euro prin ajutor de minimis si minimum 200.000 euro din ajutorul de stat regional.
  • Valoarea maximă nerambursabilă a unui proiect: 1.500.000 euro, respectiv maxim 200.000 euro prin ajutor de minimis si maxim 1.300.000 euro din ajutorul de stat regional.

Finanțarea nerambursabilă maximă din Programul Regional:

Categorie IMMTip ajutorContribuția programului în funcție de județul unde este situată locația de implementare
BrăilaBuzăuConstanțaGalațiVranceaTulcea
Microîntreprindere, Întreprindere micăAjutor de stat regional75%75%70%75%75%75%
Întreprindere mijlocie70%70%60%75%70%70%
Microîntreprindere, întreprindere mică sau mijlocieAjutor de minimis90%90%90%90%90%90%

Acțiuni și investiții eligibile:

  • prin ajutorul de stat regional:: 
  • construcția/ modernizarea/ extinderea spațiului de producție/servicii ale IMM-urilor  și asigurarea utilităților;
  •  echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică;
  • instalații/echipamente pentru obținerea unei economii de energie sau  care utilizează surse regenerabile, alternative de energie
  • active necorporale legate de funcționarea mijloacelor fixe care se achiziționează (maxim 20% din valoarea activelor corporale).
  • activități din domeniul economiei circulare;
  • prin ajutor de minimis:
  • activități pentru dezvoltarea designului produsului și promovarea amprentei de mediu
  • proiectare şi asistenţă tehnică;
  • activități de marketing și internaționalizare;
  • activitatea de audit financiar extern;
  • activităţi obligatorii de publicitate şi informare aferente proiectului.

Valoarea eligibilă aferentă componentei finanțabile prin ajutor de minimis nu poate depăși 10% din valoarea eligibilă totală a investiției

Perioada de implementare a activităților proiectului

  • maxim 36 luni pentru proiectele care includ lucrări 
  • maxim 24 luni pentru proiectele care includ doar dotări

 fără a depăși data de 31 decembrie 2029. 

Cum se poate aplica: 

Pentru a aplica este necesară completarea de către solicitant a formularului cererii de finanțare, împreună cu anexele obligatorii și cu documentele suport,  exclusiv prin sistemul informatic MySMIS2021. Autoritatea de Management pentru PRSE va evalua proiectul în cadrul etapelor de conformitate administrativă, evaluare și selecție. Pentru a avea șanse să fie selectat  o cerere de finanțare trebuie ca  să realizeze punctajele minime la nivelul fiecărui criteriu și să depășească Pragul minim de calitate de 50 puncte.  

Elemente care pot contribui obținerea finanțării: 

  • Investiția propusă prevede crearea a cel puţin a unui loc de muncă și menținerea pe întreaga perioadă sustenabilitate  (3 ani după efectuarea plății finale). Punctajul maxim se acordă pentru crearea a peste 7 locuri de muncă!
  • Domeniul de activitate în care se realizează investiția face parte din domeniile identificate în Strategia Regională de Specializare Inteligentă a Regiunii Sud-Est (RIS 3) și pe codul CAEN aferent soldului negativ al balanței comerciale (anexa 5 la Ghid);
  • Investiția are un caracter inovativ și contribuie la pătrunderea pe noi piețe

După semnarea Acordului de finantare nerambursabilă și emiterea deciziei de finanțare, pentru demararea activității se poate solicita pre-finanțare în una sau mai multe tranşe de maximum 40% din valoarea totală a ajutorului.  Activitățile proiectului se vor desfășura pe baza unui Plan de monitorizare cu indicatorii de etapă stabiliți pentru perioada de implementare, pe baza cărora se monitorizează și se evaluează progresul implementării proiectului. Finanțarea cheltuielilor necesare se face pe baza cererilor de plată/ rambursare transmise către AM prin MySMIS2021, în conformitate cu un grafic agreat.

IMM-ul care a primit finanțare trebuie să asigure  sustenabilitatea proiectului pentru o perioadă de cel puțin 3 ani de la efectuarea plății finale. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

România a câştigat meciul cu Kosovo la masa verde, dar a primit o amendă uriaşă

0
Miercuri, 20 noiembrie 2024, UEFA a publicat verdictul procedurii disciplinare pe care a deschis-o pentru partida România - Kosovo, din etapa 5 a grupelor Ligii Națiunilor. CITEŞTE ŞI: Fenomenul Deepfake poate influenţa votul alegătorilor România a câștigat partida cu Kosovo la...