Caz șocant la Constanța, unde o profesoară care a fost condamnată pentru luare de mită în două dosare a reușit să câștige în instanță salariile pierdute, iar magistrații obligă și la reangajarea ei pe același post.
CITEŞTE ŞI: Profesoară de Religie cercetată după ce a fugit cu banii copiilor strânşi pentru tabără
Femeia a semnat acorduri de vinovăție, dar acum școala care a concediat-o trebuie să-i plătească și cheltuielile de judecată.Iulia Cabrancea, fosta inspectoare ISJ Constanța și profesoară de învățământ primar, a câștigat definitiv procesul împotriva Școlii Gimnaziale nr. 24 Ion Jalea, care a concediat-o în februarie 2024, după două dosare de corupție în care a fost găsită vinovată.
Curtea de Apel Constanța, care nu a publicat deocamdată motivarea deciziei, a decis că profesoara trebuie să fie „reintegrată în postul deţinut anterior la școala unde preda”, iar instituția de învățământ este obligată să-i plătească „despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat în perioada cuprinsă între 12.02.2024 şi data reintegrării efective”, potrivit Edupedu.ro.
Decizia finală a magistraţilor
Decizia finală a magistraților din 15 octombrie 2024 prevede și plata sumei de 5.000 de lei către profesoară „cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă şi în apel”.Iulia Cabrancea a fost condamnată de două ori după ce a semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu privire la sumele de bani primite pentru diferite favoruri.
În 2022, fosta inspectoare a recunoscut că a luat mită 5.000 de euro pentru a transfera ilegal un elev la un Colegiu Național, iar ISJ Constanța a concediat-o din această funcție.În decembrie 2023, profesoara a recunoscut în fața autorităților că a primit șpagă de 200 de euro pentru a obține o notă de trecere pentru o persoană la concursul de ocupare a posturilor rămase vacante în școlile din județ, arată sursa citată.Ea a fost condamnată de instanță la muncă în folosul comunității la un muzeu sau spital, iar Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea a eliberat-o din funcția abia două luni mai târziu.Legea Educației nr. 198/2023, prevede la articolul 168, aliniatul 7 că o persoană care a fost condamnată penal definitiv pentru „luare și dare de mită, trafic de influență” nu poate ocupa o funcție didactică de predare.
Cetățeanul TV