Membrii de sindicat ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) au fost marți în grevă, timp de o oră de la începutul programului de lucru.
Potrivit unui comunicat dat publicității de FNSA, membrii de sindicat ai FNSA au intrat în grevă, marţi, timp de o oră de la începutul programului, ca urmare a declanşării de către FNSA a conflictului colectiv de muncă şi a faptului că în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, nu s-a ajuns la un consens în cadrul procedurii de conciliere.
Sindicaliştii FNSA susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).
„Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%)”, se arată în comunicat.
Sindicaliştii vor majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre cei care primesc şi cei care nu primesc acest drept.
Totodată, sindicaliştii vor ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.
Cetățeanul TV