Anunţată cu surle şi trâmbiţe, expoziţia feroviară internaţională Infratrans 2015 a început miercuri în Gara de Nord din Bucureşti într-o atmosferă prăfuită, în absenţa ministrului Transporturilor, Ioan Rus, care s-a mulţumit să trimită un mesaj către participanţi.
Pe aleea care duce de la Biroul de Informaţii la ieşirea de la Coloane a fost organizat un fel de „ţarc” în care expozanţii şi-au amplsat standurile. Chiar în mijlocul expoziţiei, lângă standurile unor firme prestigioase, ca Siemens sau Alstom, doi cetăţeni stăteau la o masă şi „lingeau” câte o halbă de bere. Era dreptul lor, pentru că aria expoziţională includea şi un bar cu terasă, unitatea de alimentaţie publică nefiind închisă.
Nu au lipsit nici standurile companiilor de stat, cum ar fi CFR Marfă sau CFR Călători, aceasta din urmă momindu-i pe vizitatori cu ofertele din programul Trenurile Soarelui – garniturile care vor fi introduse de săptămâna viitoare spre staţiunile de pe litoral.
Preotul interesat de echipamente feroviare
De asemenea, nu a lipsit nici partea ecumenică a expoziţiei. Printre vizitatori am văzut şi un preot, care şi-a luat conştiincios pliante de la mai multe standuri, studiind cu atenţie ofertele, chiar dacă unele dintre ele se adresau exclusiv specialiştilor din domeniul feroviar. Deh, nimeni n-a putut să-l refuze pe părinte. Poate mai scoate dracii din calea ferată!
Automotorul în care făcea paranghelii Gheorghe Gheorghiu Dej
Ajung şi la linia 13 din Gara de Nord, unde se aflau garate mai multe locomotive şi vagoane, participante la Infratrans. Toate de marfă. Spre capătul peronului, zăresc şi un automotor de pasageri. Ei bine, participă şi CFR Călători cu material rulant, îmi spun.
Surpriză însă, este vorba de un automotor construit la Întreprinderea 23 August – fostă Malaxa, actualmente Faur – cu care s-a plimbat şi a făcut chefuri fostul dictator Gheorghe Gheorghiu Dej. Asta pentru că interiorul este dotat cu cuşete şi o sufragerie în care încap lejer vreo zece persoane.
Şi nu, nu aparţine CFR Călători, ci CFR Marfă. Aşa a căzut la împărţeala din 1998, când SNCFR s-a spart în mai multe societăţi. De fapt şi înainte de „schismă” automotorul fusese în administrarea diviziei de siguranţa circulaţiei a celor de la marfă. De-a lungul timpului, nu numai Gheorghe Gheorghiu Dej şi camarila lui au tras chefuri în acest vagon, ci şi directorii de la CFR din perioada comunistă. Poate şi după? Asta nu reuşesc să aflu.
Oficial, automotorul nu circulă în mod regulat, ci poate doar fi închiriat pentru diverse paranghelii. Cel desemnat cu paza vagonului şi cu explicaţiile pentru vizitatori nu ştie însă să-mi spună cât costă o petrecere pe şine. Îmi spune doar că este minunat să te plimbi cu el pe defileul Jiului, cu un pahar în faţă. Pentru restul trebuie să mă adresez conducerii societăţii CFR Marfă. O las baltă.
Personalul de Slobozia, cu două vagoane de clasa întâi
Chiar dacă la expoziţie CFR Călători nu a venit cu niciun vagon şi nicio locomotivă la Infratrans, celelalte linii sunt pline de trenuri ale societăţii. La doar câteva peroane mai încolo este garat trenul Regio (a se citi personal) care abia ce a venit de la Slobozia Veche. Este format din trei vagoane (dintre care două de clasa întâi!), trase de o locomotivă diesel hidraulică mai bătrână decât mine (şi nu sunt tocmai tinerel) şi a cărei viteză maximă este de 100 km/oră. Oricum, nu era nevoie de mai mult.
Trotuarul rulant al lui Sorin Oprescu nu funcţionează
Şi mai încolo, la linia unu (sau „linia una”, cum se anunţa până nu demult la megafoanele CFR) este trotuarul rulant care duce către Gara Basarab, sau „staţia intermodală Basarab”, cum i se spune de când s-a construit pasajul. Trotuarul, administrat de Primăria Capitalei, există, dar nu funcţionează. Doar la un modul din cele trei se mişcă banda, însă doar într-un sens. O fi un sabotaj al lui Sorin Oprescu?
Cetățeanul TV
Inca o dovada a interesului ( chiar si, sau mai bine spun in primu rand ) din partea ministrului pentru calea ferata: Absenta si ignorarea. Automotor ( pentru transport calatori ) al lui CFR Marfa…ce mai..preoti interesati de CFR…poate facem religie la locul de munca sau se roaga preotul sa nu mai fim dati afara