Timp de patru zile, ateliere meșteșugărești, replici ale caselor pescărești și zeci de standuri cu mâncare de pește sunt amplasate pe faleza Dunării. Festivalul Peștelui este la prima ediție și este realizat de Primărie cu fonduri europene, în valoare de 68.000 de euro.
Potrivit organizatorilor, peștele este gătit după rețete tradiționale românești, dar și după cele ale comunităților de greci, turci, ruși, bulgari, evrei și armeni din Brăila. De altfel, Festivalul Peștelui își propune să refacă imaginea vechiului oraș și să atragă un număr important de turiști care să viziteze obiectivele de importanță culturală și istorică.
„În cadrul festivalului avem o casă tradițională, o reproducere a unei case, așa cum construiau pe vremuri pescarii. De asemenea, sunt ateliere meșteșugărești, în care copiii pot învăța lucruri interesante, și spații pentru comercianți. La fața locului sunt gătite produse de pește, punându-se accent pe bucătăriile comunităților locale. Nașterea și tradițiile orașului Brăila sunt legate de Dunăre, de aceea organizăm acest festival. Vrem să încurajăm consumul de pește și să perpetuăm tradițiile, inclusiv bucătăria tradițională care folosește mult pește. Oamenii pot face plimbări pe Dunăre cu nava Lacu Sărat și îi încurajăm să viziteze orașul, au ce să vadă. Fiind prima ediție a festivalului, estimăm că vor fi în special turiști din regiune, din județele învecinate Galați, Vrancea, Buzău și Tulcea, dar și de la București”, a declarat primarul orașului Brăila, Marian Dragomir.
Programul complet al Festivalului Peștelui
Joi, 19 septembrie- 17.00 expoziţie de produse tradiţional-pescăreşti, o plimbare pe Dunăre, cu vaporul (gratuit, cu înscriere prealabilă), iar dupa orele 18.00 este programat un program artistic susţinut de Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu”, Ansamblul Comunităţii Ruşilor Lipoveni, Ansamblul „Constantin Condruz”, Ansamblul „Pandora” al Asociaţiei Culturale Filo-Elenă „Eleftheria”.
Vineri, 20 septembrie, la Festival va fi prezent cunoscutul Chef Horia Vârlan. Maestrul va prepara în faţa publicului produse din peşte tradiţionale. Seara vor avea loc spectacolele susţinute de Palatul Copiilor, George Petrenco, Ansamblul „Parnassos” al Comunităţii Elene Brăila şi Maria Ciocan.
Sâmbătă, 21 septembrie, la eveniment este așteptat unul dintre cei mai renumiţi somelieri, Sergiu Nedelea, iar spre seară vor putea fi urmărite spectacole susţinute de ansamblurile „Muşeţeanca”, „Dunărenii”, trupa „Antic”, Magdalena Duţu şi trupa „Zdob şi Zdub” (orele 20.20)
Duminică, 22 septembrie -18.00 program artistic de pe Esplanadă va fi susţinut de Ansamblul „Gâuşărul Osmănean”, Ansamblul „Pandelaşul” şi Tarafului din Clejani, urmat de un joc de lasere şi un foc de artificii.
Cetățeanul TV