Nu toată lumea își dorește Legea salarizării unitare a bugetarilor, pentru că un astfel de document va opri revendicările salariale pentru o perioadă de timp, a declarat marți ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
„Ultima oară când am avut o lege de salarizare unitară aplicabilă a fost în 1974. Din 1974 nu am mai fost capabili în această țară să implementăm un sistem de salarizare unitară. Ei bine, vine guvernul tehnocrat și mai întâi i se spune că trebuie să facă legea salarizării unitare. Apare acel efort pe care îl cunoașteți și care a dus la numirea mea, după care, când eu am venit partenerii sociali ne-au spus explicit că nu ar trebui să ne băgăm pe o problemă care are un mandat mai lung și că ar trebui să adoptăm rapid o ordonanță de urgență care să rezolve disparitățile în câteva sectoare cum ar fi sectorul de sănătate, unde era vraiște complet din perspectiva salarizării, și în alte câteva sectoare cum ar fi administrația publică locală și centrală unde aveam în același birou persoanele care aveau salariile diferite deși aveau aceeași pregătire, aceeași funcție, aceeași vechime”, a spus Dragoș Pîslaru.
Ministrul a precizat că Ordonanțele de urgență care au fost adoptate au făcut lucruri bune în sectoare precum cel de educație și cel de sănătate, dar că restricțiile bugetare nu au permis realizarea a ceea ce se putea face prin intermediul unei legi a salarizării. „Ce cred eu că este mai mult aici în substrat și îmi asum aceste lucruri este că nu toată lumea își dorește această lege a salarizării unitare. Este foarte important să precizez acest lucru. Este mult mai simplu să ceri beneficii salariale pentru un grup restrâns de oameni decât să accepți că există o lege a salarizării unitare care va bloca aceste lucruri pentru o perioadă de timp”, a afirmat Dragoș Pîslaru.
Ministrul a precizat că în condițiile în care se adoptă o lege a salarizării unitare, revendicările de natură salarială sectorială se opresc pentru o perioadă lungă de timp.
Cetățeanul TV