Spectacol de excepție oferit celor mai mici bucureșteni, dar și cdelor mari, în Parcul Sebastian, ce Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al Sectorului 5.
“Wauu, a plecat Dorothy, a zburat, zboară fără mască, a luat-o furtuna!!! Vrem și noi, vrem și noi! Hai, după ea, să n-o lăsăm singură, să nu-i fie frică!” Minunatele voci ale micuților și uimirile lor, vegheate de copii mai mari care știau povestea “Vrăjitorul din Oz”, au risipit temerile din aerul bolnav de frică și au lăsat locul doar magiei poveștii americane a lui Lyman Frank Baum.
Asta se întâmpla în sâmbăta Marii Sărbători a Adormirii Maicii Domnului în Parcul Sebastian din sectorul 5 al Capitalei. Copiii se uimeau, se minunau, se mai și “mieunau” (ca să rimeze!) pe povestea minunat spusă și jucată de tinerii și talentații actori de la “Atelierul Magdei”, în cadrul excelentului program “Vara Poveștilor”, pus în operă de Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” în parcul Sebastian, în fiecare sâmbătă, începând cu ora 10. Un fel de matineu, de pe vremuri, dacă vreți. Piese de teatru adaptate după povești românești sau străine dedicate celor mai importanți spectatori – copiii, sunt puse în scenă în fiecare sâmbătă.
CITEȘTE ȘI În sectorul 5, Arta învinge pandemia. Serile de Operă Estivale
Copiii au zburat împreună cu școlărița Dorothy
Cu măscuțe, mai bine puse sau mai pe sub năsucuri, mai distanțați – dar puțin, doar puțin, deoarece copiii sunt mult, mult mai inteligenți emoțional decât bipezii maturi robiți de spaime, “buburuzele” uită rapid de indicațiile înebunitoare, enervante și inepte (pentru înțelegerea copiilor!) ale adulților și se zbenguie, odată cu actorii și personajele lor.
Așadar, copiii au zburat împreună cu școlărița Dorothy Gale, din Kansas până “dincolo de curcubeu”, adică spre tărâmul magic din Oz. S-au întâlnit pe drumul aerian cu Zâna cea bună Glinda, apoi au pornit împreună pe cărarea din cărămizi galbene până la Orașul de Smaragd, unde s-au întâlnit cu Vrăjitorul din Oz, care i-a ajutat să ajungă înapoi în Parcul Sebastian (Kansas). S-au întâlnit și ei, împreună cu Dorothy, cu Sperietoarea de ciori, cu Omul de tinichea, cu Leul cel laș, au râs împreună, cu curaj, de Vrăjitoarea cea rea din Vest, care dorea să-i fure pantofiorii de rubin primiți de Dorothy de la Zâna cea bună.
Atelierul Magdei se mută în Sebastian
Compania de teatru numită “Atelierul Magdei” a fost întemeiată de tinerele și talentatele actrițe Magda Frâncu și Irina Enache. După o ucenicie rodnică și valoroasă în cadrul companiei Teatrul Masca, condus de maestrul Mihai Mălaimare, Magda Frâncu a simțit nevoia de “altceva”, a dorit să iasă din rutină și așa a a luat ființă “Atelierul Magdei”, atelier al invențiilor creative și interpretative. Adică „invenții” numai bune pentru dorințele și apetitul uriaș al copiilor către magie, fantastic și povești nemaipomenite. Și chiar și pentru apetitul, cam obosit, plictisit și fleșcăit al adulților loviți de un grav spleen existențial!
Așadar, prin strădania echipei profesioniste și eficiente a Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” din subordinea Primăriei sectorului 5, părinții din acest sector își pot răsfăța pruncuții cu libertatea din Parcul Sebastian, cu piese de teatru special, adaptate pentru ei și interpretate cu mare măiestrie.
Așa cum altădată trupele de teatru popular mergeau din târg în târg, cu cuferele pline de costume, recuzită și povești după ei, astăzi, în parcul Sebastian, niște oameni minunați vor să facă trecerea copiilor prin interdicțiile criminale ale noii ciume moderne mai ușoară! Ce știu fricoșii ăștia de adulți cât de minunat și de necesar este să fii copil, indiferent de vremuri!
Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5
Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 are rolul de a identifica și aborda nevoile culturale ale comunității reprezentate, de a susține proiecte, manifestări și activități culturale locale și de a fi, în general, un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.
Promovarea interacțiunii culturale între grupuri diferite provenind atât din interiorul, dar mai ales din exteriorul comunității în vederea susținerii toleranței culturale, a dialogului și a solidarității, dar și a asigurării permisibilității comunicative între diferitele medii socio-culturale, țintind spre dizolvarea problemelor etnice și sociale prin cultivarea spiritului civic;
Protejarea și susținerea libertății de creație, înțeleasă ca drept la exprimare artistică (materializarea într-o formă artistică a unei opinii/poziționări față de anumite lucruri/fapte/acțiuni), în conformitate cu art. 33 al Constituției României și a normelor internaționale, pentru perfecționarea și formarea tinerilor în domeniile artistice și asigurarea performanței în creativitate, cultură și educație, dar și pentru validarea expresivității artistice și dezvoltarea culturală și artistică multivalentă;
Susținerea accesului liber și a oportunităților egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participarii la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.
Cetățeanul TV