Tribunalul este așteptat să pronunțe o primă decizie în dosarul lui Oprescu şi să asculte pledoariile finale în dosarul în care fostul primar al Capitalei este judecat pentru fapte de corupție. Discuțiile vin în contextul în care judecatorul de caz, Iosefina Pârvu, se pensionează începand cu data de 1 iunie. Dacă nu rămâne în pronunțare, procesul se reia cu audierea inculpaților.
UPDATE 2 „Va solicitam sa aveti in vedere ca nu a recunoscut infractiunile. Cerem inchisoare cu executare si lasam la aprecierea instantei limitele pedepsei”, a cerut procurorul DNA. El a mai precizat că se impune şi confiscarea unor bunuri şi sume de bani deţinute de Sorin Oprescu în comun cu partenera sa, Adriana Nica. „Noi apreciem ca nicio sumă de bani gasita în conturile Adrianei Nica nu a fost dovedită. Avea un salariu de circa 4.000 de lei, aproximativ 1.000 de euro pe lună. Inclusiv imobilul cumparat in Herastrau a fost cumparat din mită”, a completat procurorul.
În condiţiile în care cinci dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele, ei au fost întrebaţi de judecător dacă sunt de acord să presteze muncă în folosul comunităţii în eventualitatea unei condamnări. Cei cinci au răspuns afirmativ. Oprescu a precizat că de 43 de ani face muncă în folosul comunităţii.
Judecatoarea i-a cerut procurorului sa-si spuna opinia în cazul interceptărilor realizate de DNA cu aparatura SRI, în condiţiile în care un avocat acerut excluderea acestora de la dosar. „Din adresele DNA şi SRI rezultă că SRI doar a acordat sprijinul tehnic. SRI arată că doar suportul pe care s-au făcut aceste înregistrări le aparţine, dar că nu au umblat la ele. Interceptarile au fost realizate de DNA cu suportul SRI. Filajul a fost făcut de SRI, nu avea cine altcineva să-l facă. Transcrierile filajelor au fost făcute de DNA, şi nu de SRI,” a explicat procurorul DNA.
El a mai precizat că tehnica de interceptare a SRI a fost montată pe denunţatorul Bogdan Popa de un poliţist, sub supravegherea unui procuror DNA. „L-ati audiat pe acest poliţist în sala de judecată. Înregistrarile au fost făcute de DNA”, spune procurorul.
Urmează pledoariile avocaţilor şi ultimul cuvânt al inculpaţilor.
UPDATE 1 Au început dezbaterile cu cererea avocaților de schimbare a încadrării juridice pentru mai mulți inculpați. Procurorul DNA prezintă pe larg acuzațiile și cere condamnarea inculpaților pentru fiecare faptă.
La termenul anterior din 24 aprilie, judecătoarea Pârvu a anunțat că se pensionează şi se apucă de prăjituri.
În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.Procurorii aratau că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care ar fi aderat şi Oprescu, ar fi înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33 la sută din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.
Cetățeanul TV