Fabrica de zahăr de la Luduş urma să fie demolată, dar femierii au reușit să negocieze cu Patronatul. Aceștia au declarat că nu au putut să realizeze asta fără Ministerul Agriculturii.
CITEŞTE ŞI: Ministrul Daea, despre preţul produselor cumpărate la Ziua Recoltei: Nu fac calcule, le cumpăr cu sufletul!
Fermierii nu au renunțat și au salvat fabrica de zahăr din Luduş. Patronatul ar fi acceptat oferta lor înainte să fie demolată. Trei sferturi din cantitatea de zahăr consumată în România vine din import, iar Ministerul Agriculturii și-a dorit ca țara noastră să rămână măcar cu o fabrică.
„Producătorii de sfeclă de zahăr din Transilvania vor prelua fabrica de zahăr de la Luduş. Cu ajutorul Ministerului Agriculturii, fabrica a fost salvată!”, a spus unul dintre fermieri. Și ministrul Petre Daea a avut doar cuvinte de laudă la adresa fermierilor.
Salvarea zahărului
Până anul trecut, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ un sfert din necesarul de consum intern de 500.000 de tone pe an. În judeţul Mureş, acolo unde se află fabrica de zahăr de la Luduş, în acest an au fost cultivate numai 350 de hectare cu sfeclă, extrem de puțin față de anii trecuți.
Prețul este unul decent, iar fermierii speră să rămână așa. Ofertă specialiștilor din nouă judeţe ale Transilvaniei a fost să cumpere peste 98% din acţiuni.
Cetățeanul TV