Ministrul Agriculturii, Petre Daea, cel care a susţinut că ar trebui să se permită vânătoarea cormoranilor pentru că afectează piscicultura, a declarat, luni, la Sibiu, că aceste păsări sunt iscusite şi nu pot fi învinse. Daea a ţinut să felicite iniţiatorii legii care prevede vânarea cormoranilor.
Întrebat, luni, la Sibiu, ce părere are despre iniţiativa legislativă privind vânătoarea cormoranilor, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a spus că este o problemă importantă la nivelul Uniunii Europene şi că mai mulţi miniştri din statele UE sunt îngrijoraţi.
”Este o problemă extrem de importantă la nivelul Uniunii Europene şi pentru care ministrul Agriculturii din România, alături de încă 19 miniştrii din ţările din UE sunt îngrijoraţi datorită faptului că este o presiune formidabilă pe acest sector, iar piscicultorii solicită de mult timp şi lucrul acesta a fost auzit de Parlamentul European pentru că în noiembrie 2008, în Parlamentul European a fost o rezoluţie care spunea foarte clar că trebuie să se intervină întrucât la nivelul UE pagubele produse de cormorani se ridică la peste 300.000 de tone de peşte, ceea ce înseamnă echivalentul producţiei de acvacultură din Franţa, Germania, Cehia şi Ungaria. Iar în România este o situaţie deosebită. Iată că şi parlamentarii din România au purces pe acest drum al legiferării, cum au făcut şi alte ţări până acum”, a declarat Daea.
Ministrul spune că mai multe ţări au solciitat Comisiei Europene derogări pentru a putea rezolva problema cormoranilor.
”Toate ţările din Uniunea Europeană au solicitat la Comisie cel puţin o dată derogări pentru a regla efectivele de păsări în aşa fel încât piscicultorii să poată să aducă producţia pe care o realizează cu mare efort pe masa consumatorului, în aşa fel încât lumea să mănânce peşte bun, proaspăt şiprodus de piscicultorii noştri”, a declarat ministrul.
Întrebat, de asemenea, ce părere are despre motivaţia iniţiatorilor legii privind vânarea cormoranilor, cum că aceste păsări sunt inteligente şi stresează peştii, Daea a spus că informaţia nu este lipsită de temei.
”Cred că această informaţie nu este lipsită de temei pentru că s-a referit la faptul că sunt atât de iscusiţi în lupta aceasta încât nu îi învinge nimeni. Am mai spus-o, nu se feresc de nimic, urmăresc cu foarte mare atenţie prada şi acţionează în consecinţă”, a spus ministrul.
Petre Daea a ţinut, în final, să îi felicite pe iniţiatorii legii: ”Vreu să îi felicit pe parlamentarii români care au făcut acest pas juridic şi au toată susţinerea mea. Din momentul în care am atras atenţia la nivelul UE, oamenii îmi spun că trebuie să reglăm această situaţie care produce pagube ţării”.
Mai mulţi parlamentari PSD au iniţiat un proiect de lege care va permite vânătoarea cormoranului mare, din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru domeniul piscicol. Despre cormorani şi impactul asupra pisciculturii a vorbit, într-o manieră inedită, şi ministrul Agriculturii Petre Daea, care a afirmat în Parlamentul European că în România cormoranii fac baie în piscine, referindu-se la numărul mare al acestora.
Conform expunerii de motive, deşi împotriva lor au fost folosite plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvenţe, laser, sperietori de ciori, au devenit ineficiente, pentru că ”aceste păsări, deosebit de inteligente, se obişnuiesc cu ele, se adaptează şi nu se mai sperie”. Iniţiatorii proiectului invocă şi ”instalarea stresului Ia peşti”, cu influenţă negativă asupra greutăţii şi implicit a producţiei.
Parlamentarii PSD propun modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, prin excluderea cormoranului mare din fauna sălbatică în cazul căreia vânătoarea este interzisă, vânătoarea urmând să fie permisă anual în perioada 1 septembrie – 28 februarie.
Cetățeanul TV