Primăria Capitalei plătește despăgubiri de milioane de euro Facultății de Drept pentru că primarul Nicușor Dan nu vrea să pună în aplicare o hotărâre judecătorească irevocabilă. Totul pentru „satisfacția intelectuală” a lui Nicușor Dan.
În anul 2000, mai multe zone proprietate privată, multe cu destinația curți-construcții în Cartea Funciară, au fost trecute în Planul Urbanistic General al Bucureștiului cu destinația spații verzi „publice” cu acces nelimitat (pe proprietate privată!?), ba chiar și în parcuri.
Așa s-a întâmplat și cu terenul Facultății de Drept, de 13.000 de metri pătrați, situat pe strada Parcului, din Capitală. Terenul privat a devenit public peste noapte (zona V1-a zona spaţiilor verzi publice cu acces nelimitat) doar printr-o mențiune din PUG, fără niciun fundament legal!
Dorind să construiască un așezământ universitar pe terenul în cauză Facultatea de Drept a deschis un proces împotriva Primăriei pentru obligarea municipalității de a schimba încadrarea urbanistică a zonei și, în consecință, de a permite proprietarilor de a dezvolta un proiect imobiliar.
După „lupte seculare”, în 2020, Facultatea de Drept a obținut în justiție o decizie definitivă, care obliga Primăria Capitalei la plata unei despăgubiri de 2.662.980 euro pentru lipsa de folosinţă a terenului, numai pentru perioada 1 mai 2008 -19 iunie 2013, plus penalități de 2,67 euro/mp/lună (în total 420.000 euro/an, începând cu 20 iunie 2013, până când Primăria va schimba încadrarea de spațiu verde.
„Satisfacția intelectuală” a lui Nicușor Dan îi costă scump pe bucureșteni
Ajuns primar, Nicușor Dan a ignorat hotărârile judecătorești definitive care vizau Primăria Capitalei, inclusiv pe cea în favoarea Facultății de Drept. Primarul a preferat să plătească Facultății de Drept 420.000 de euro anual din banii bucureștenilor, pentru satisfacția sa intelectuală, după cum singur s-a exprimat.
„Ca satisfacție intelectuală, cele mai importante procese sunt două: unul în care am luptat în instanță cu Facultatea de Drept – care dorea să oblige Consiliul General să dea un PUZ (n.r. – Plan Urbanistic Zonal) pentru un spațiu verde situat pe Bulevardul Poligrafiei. Iar, de curând, un proces pe care l-am câștigat împotriva lui Valeriu Stoica”, declara Nicușor Dan într-un interviu.
„Nicușor Dan nu a întreprins niciun demers pentru a debloca situația urbanistică a terenului”
Suma plătită de Municipiul București către Facultatea de Drept este una uriașă, atrage atenția avocatul Radu Dinulescu, numai că primarul general al Capitalei nu a întreprins niciun demers pentru a debloca o astfel de situație.
În același timp, Nicușor Dan nu a demarat o operațiune de expropriere a actualilor proprietari, chiar dacă menționează că terenul în cauză ar avea destinație „parc – spațiu verde public”.
„Cu toate acestea, în pofida sumei uriașe – în valoare de peste 35.000 de euro – plătite, lunar, din bugetul local al Municipiului București către Facultatea de Drept, Nicușor Dan nu a întreprins, până acum, niciun demers pentru a debloca situația urbanistică a terenului în cauză, prin supunerea spre dezbaterea Consiliului General al Municipiului București a PUZ-ului care îi va permite facultății să realizeze lucrări de construire pe acest teren.
Mai mult, constatăm că, în ciuda susținerilor formulate de Nicușor Dan, în cadrul litigiului mai sus menționat, potrivit cărora imobilul în cauză ar avea destinația de parc – spațiu verde public (argumentele actualului primar fiind, în cele din urma, respinse de instanță), acesta nu a întreprins, până la data prezentei, niciun demers având ca obiect exproprierea actualilor proprietari, astfel încât acest teren să poată fi inclus în domeniul public al municipiului București și amenajat ca un spațiu verde destinat publicului”, mai precizează avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
„Nicușor Dan nu vrea și nici nu știe să dezvolte sau să conserve actualele spații verzi”
Avocatul Radu Dinulescu trage concluzia că Nicușor Dan – contrar tuturor celor declarate public – nu manifestă un interes pentru dezvoltarea spațiilor verzi sau pentru consevarea celor existente.
Cei care au de pierdut sunt, evident, bucureștenii, iar risipa banului public este una dintre „realizările” primarului general Nicușor Dan.
„În consecință, lipsa de interes pe care primarul general o manifestă față de spațiile verzi este una evidentă, astfel încât toate pretinsele apărări formulate de acesta nu se concretizează în vreun beneficiu resimțit de locuitorii municipiului București.
Așadar, Nicușor Dan se mulțumește să plătească o suma de 35.430,9 euro, refuzând să exproprieze terenul în cauză, astfel încât acesta să poată fi amenajat ca un spațiu verde accesibil publicului larg și dotat corespunzătoare cu mobilier urban, plante ornamentale etc.
Numai că Nicușor Dan nu introduce pe ordinea de zi niciun PUZ, deci nu va fi introdus nici acesta, iar hotărârea judecătorească definitivă și executorie este opțională pentru el. Așa face și în cazul Sanador, unde refuză eliberarea autorizației de construire pentru secția modernă unde ar trebui să fie tratați bolnavii de cancer. Așa face și în alte sute de cazuri”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Cetățeanul TV