adresată ”oamenilor, în general, spectatorilor, în special, prietenilor şi celor care nu-i sunt prieteni”, că nu are să-şi reproşeze ”mai nimic, nici privind conduită civică, nici profesională şi nici materială”, iar cauza să este ”salvarea de la inactivitate şi faliment a TNB şi a principalelor instituţii naţionale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii”.
Caramitru a dat înapoi în fața lui Dăncilă
Ion Caramitru, directrorul Teatrului Național București (TNB) a declarat în cadrul unei emisiuni la B1 TV că s-a întîlnit vineri cu premierul Dăncilă, Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici și Ministrul Culturii Daniel Breaz. Tema discuțiilor a fost, evident, legată de situaţia bugetelor instituţiilor de cultură, prioritar fiind recentul caz TNB.
Primul-ministru Viorica Dăncilă i-a promis directorului TNB că la rectificarea bugertară care va avea loc la sfârșitul acestei luni sau cel mai târziu la începutul lunii august, la teatru vor ajunge banii necesari continuării activității.
„Fac o reverență doamnei premier Viorica Dăncilă pentru că a dat dispoziție ca lucrurile să se rezolve. La rectificarea din august banii luați vor reveni. Este însă o problemă, dacă banii vin la mijlocul lui octombrie, cum se întâmplă în astfel de cazuri, nu stiu dacă ne vom descurca.
Oricum i s-a cerut și de către premier și de Ministrul Finanțelor, domnului Breaz ca problema să fie rezlovată până luni”, a declarat Ion Caramitru, directorul TNB. El a mai spus că din lipsa banilor a fost nevoit să concedieze de la 1 iunie 54 de actori colaboratori.
Caramitru a fost acuzat de unii dintre actorii Teatrului Național de conducere dictatorială și că folosește multe din resursele teatrului în interesul său. Ministrul Culturii a dispus un control la TNB, lucru care l-a infuriat pe director care a contratacat afirmând că nu are bani suficienți în visteria teatrului.
Atacurile lui Caramitru
- Prima loivtură
Încă de pe 28 iunie, actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, a declarat, pentru B1 TV, că problemele financiare ale instituției pe care o conduce sunt extrem de mari și efectiv nu sunt banii necesari pentru plata salariilor tehnicienilor, persoane extrem de importante pentru buna funcționare a TNB.
Aflat la televiziunea amintită, Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că directorii de teatre care se plâng spun doar o jumătate de adevăr. Cealaltă jumătate este că nu mai sunt bani pentru tehnicieni deoarece sunt actori care nu au jucat deloc în ultimii ani, dar au primit salarii mari în tot acest timp.
În replică, directorul TNB a susținut că nu se pot muta banii de la o categorie a bugetului la alta: ”Sunt mai multe moduri de folosire a bugetului. N-ai voie să muți dintr-un loc în altul, că e deturnare de fonduri! Schema de funcționare a instituției cuprinde toate compartimentele. Angajații pentru care a trebuit să întrerupem contractele nu fac parte și nu sunt plătiți din aceste fonduri care sunt ale salariilor propriu-zise. Noi am cerut poziții în schemă pentru mai mulți tehnicieni și n-am primit nimic”.
- A doua lovitură
Al doilea atact a venit pe 2 iunie, după o primă întâlnire a lui Caramitru cu Dăncilă. Ion Caramitru, managerul Teatrului National Bucuresti, a cerut atunci demisia ministrului Culturii, Daniel Breaz. Solicitarea vine dupa o intrevedere avuta marti cu acesta si cu premierul Viorica Dancila.
Intalnirea a avut loc in contextul in care situatia pentru cultura romaneasca este una critica, pe fondul taierilor masive din fondurile alocate institutiilor de cultura.
„In ce ma priveste, si lucrul asta l-au vazut si colegii mei, am cerut demisia lui Breaz pentru modul, as spune inoportun, de preocupare fata de institutiile noastre si pentru expunere publica a frustrarilor domniei sale”, a declarat Caramitru dupa intrevederea cu Dancila si Breaz.
Directorul TNB a explicat ca a fost amenintat cu corpul de control al ministrului Culturii.
„A fost destul sa ridicam problema de supravietuire a institutiilor ca sa fiu amenintat cu corpul de control al ministrului. Asa ceva este inadmisibil. ‘Caramitru va fi anchetat’ – ca si cum pana acum nu am fost anchetat in fiecare an, luna de luna, explicam pe ce se cheltuie banii. Sa vrei sa faci ceva ilegal si nu poti, iar amenintarea publica… nu avea decat sa trimita corpul de control fara sa anunte public. Ca si cum trimite Inchizitia sa verifice niste incorectitudini de tip religios.
S-a spus ca a fost cerut acest lucru din teatru, de la un grup de oameni din teatru – este inexact. Nu se face o asemenea referire. I-am zis in sedinta: seamana cu ce se intampla inainte de 1989, la sesizarea unui grup de tovarasi se face control”, a precizat Ion Caramitru.
Cetățeanul TV