Constanţa va avea şosea de coastă, iar dacă nu vor fi probleme lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor. Patru firme s-au prezentat la licitaţia pentru primul tronson al şoselei de coastă din Constanţa, autorităţile spunând că etapa de evaluare a proiectelor va dura până la 90 de zile.
Viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat că etapa de evaluare a proiectelor va dura între 60 şi 90 de zile.
“La licitaţie s-au prezentat patru ofertanţi. În momentul de faţă sunt analizate ofertele din punctul de vedere al eligibilităţii, este prima etapă, iar cei care se vor califica vor merge spre analiza tehnico-economică a documentaţiei propuse pentru implementarea proiectului cu finanţare europeană. Etapa de evaluare va dura probabil între 60 şi 90 de zile, apoi va fi anunţat, dacă există, un câştigător. Urmează un termen legal în care noi aşteptăm eventuale contestaţii, ulterior judecarea acestor contestaţii şi în cele din urmă sper să semnăm un contract de execuţie de lucrări”, a spus Decebal Făgădău.
Viceprimarul a mai spus că dacă în urma licitaţiei nu va fi desemnat niciun câştigător, atunci nu va mai fi timp pentru organizarea alteia deoarece termenul de implementare al proiectului este până la sfârşitul lui 2015, întrucât este vorba despre un proiect pe fonduri europene.
Totuşi, municipalitatea nu renunţă la acest proiect şi va încerca să-l realizeze tot cu fonduri europene în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene.
Primul tronson al şoselei de coastă, ce va face legătura între Portul Tomis şi Plaja Modern, va avea o lungime de 2,7 kilometri. Întreaga şosea de coastă va avea 11 kilometri şi va face legătura cu staţiunea Mamaia. Şoseaua de coastă, care ar urma să fie construită la nivelul plajei, va avea două benzi, dar va exista şi o zonă pietonală şi una destinată bicicliştilor.
Şoseaua de coastă este un proiect mai vechi al primarului Radu Mazăre care îşi propune să unească astfel centrul vechi al municipiului Constanţa cu staţiunea Mamaia. Investiţia s-a lovit iniţial de refuzul fostului ministru al Mediului Sulfina Barbu care a invocat că legea zonei costiere nu permite să se construiască atât de aproape de apă. În 2006, Sulfina Barbu l-a dat în judecată pe Radu Mazăre după ce acesta a declarat că ministrul Mediului „habar nu are” despre ce se întâmplă pe litoral, „după ce a blocat proiectul şoselei de coastă şi după ce a distrus turismul de pe litoral”. Ulterior, s-a încercat modificarea legii zonei costiere printr-un amendament adus de mai mulţi deputaţi, între care şi fratele lui Radu Mazăre, amendament care însă nu a trecut.
Costul lucrărilor la primul tronson al şoselei de coastă este de 42.572.178,12 lei, din care contribuţia Uniunii Europene reprezintă 33.716.083,66 lei, iar contribuţia beneficiarului 704.843,34 lei. Proiectul a fost semnat la 4 decembrie 2013 şi are ca termen de finalizare 3 iulie 2015.
Cetățeanul TV