Tinerii se pregătesc pentru a prelua frâiele conducerii euro-atlantice. Grupul Organizatoric Bucharest Model NATO a pregătit un eveniment special, în perioada 24-27 februarie, în cadrul celei de-a 9 ediții, care vizează simularea unor întâlniri la nivel înalt, pentru a-și dezvolta cunoștințele utile din domeniul diplomației.
În cadrul proiectului, tinerii au avut ocazia de a se familiariza cu acest fel de evenimente, ridicandu-și nivelul de conștientizare asupra problemelor ce apar atât la nivel național, cât și global.
Conferința Bucharest ModelNATO (BMNATO) este oportunitatea pe care o oferă tinerilor celor care doresc să învețe și să se dezvolte. În cadrul evenimentului junii au reprezentat țări membre NATO, fiind impărțiți pe comitete organizate după modelul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Participanții au luat parte la dezbateri legate de securitate, apărare și diplomație. La eveniment au participat personalități marcante precum:domnul Shane Dixon, adjunctul Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, domnul Manuel Larrotcha Parada, Excelenta Sa Ambasadorul Spaniei, domnul Sebastian Burduja, vicepresedintele Partidului National Liberal si multi altii.
Ediția precedent a fost găzduită tot în incinta Palatul Parlamentului și a beneficiat de invitați de marcă precum,domnul Mircea Geoana, Secretar General Adjunct NATO, domnul Ludovic Orban, Prim Ministru al României, domnul Alex Serban, Vice Președinte al Consiliului Euro-Atlantic, doamna Juxhina SotiriGjoni, Președinta Asociației Tinerilor din Tratatul Atlanticului, domnul James Townsand, Președintele Consiliului Euro-Atlantic.
Participanții au lucrat în șase comitete multilingve, având prilejul să experimenteze aspectul multicultural al NATO. Limbile alese au fost: româna, engleza, italiana, franceza, spaniola, germana.
Această ediție a BMNATO a reprezentat apogeul tuturor celor precedente, constituindu-se într- o oportunitate relevantă pentru elevii de pretutindeni, de a-și dezvolta abilitățile de leadership, comunicare, lucru în echipă, de a învăța să își susțină ideile și, cel mai important, de a înțelege principiile diplomației și problemele politico-economice ale lumii.
Alexadra Dedu, general manager al acestei conferințe, ne-a declarat că acest eveniment este unic în lume, vizând o simulare a organizării leadership-ului la nivelul NATO, ” care a pornit acum 8 ani, acum fiind a 9 ediție. ”Am avut șansa să organizez această conferință. Eu cred este un moment extraordinar, prin acest eveniment, să învățăm ce înseamnă leadership, ce înseamnă diplomație, ce înseamnă valori comune. Acum putem să ne reunim, noi, tinerii, viitorul acestei lumi, să ne conectăm între noi, să devenim liderii de care are nevoie ziua de mâine. Conferința își propune să facă un schimb de informații, un schimb de experiențe, să ofere spatiul unor dezbateri, un mediu de întâlnire să unească liceeni pașionați de același lucru. Cursurile de diplomație nu se învață la școală, ci sunt practice. Potrivit simulărilor noastre, fiecare licean poate reprezenta o țară NATO, vorbește în numele unei țări, trebuie să fie diplomat.. Tinerii își doresc pacea, trebuie să aibă șansele de a se bucură de viață , să trăiască într-o lume sigură.
Alexandru Costea, manager de dezvoltare la BMNATO, tocmai venit de la concursul international de robotică, reprezentând echipa națională, campioană a lumii, ni se dezvăluie, în exclusivitate: ” Da, din Libia, tocmai am venit, m-am implicat activ în organizarea celei de-a 9 ediție a Bucharest Model NATO. Fac parte din grupul de organizare, m-am ocupat și de partea de marketing. Am conceput programul de formare de leadership din cadrul acestei conferințe, o perspectivă a modului în care ar trebui să arate lumea, în viitor. Leadership-ul nu se învață în școală, ci este o lecție practică, un mod de inspirare pentru tineri. Noi suntem o echipă de simulare pentru pregătirea viitorilor lideri ai omenirii. Noi suntem gatasă preluăm conducerea țărilor NATO. Acest lucru îl învățăm, împreună, la această conferință, dedicată viitorului nostru”.
Citește știrea pe Anchete Online
Cetățeanul TV