Clotilde Armand, fostul candidat al USB la Primăria Sectorului 1, a declarat că „nu e bine” ca transportul public de suprafață de București să fie gratuit.
„Gratuit nu e niciodată. Oamenii care conduc autobuzele sunt plătiţi şi autobuzele sunt cumpărate. Sunt două aspecte. Dacă este gratuit complet, sunt oameni care iau transportul fără să plătească – e risc să fie mizerabil. Dacă nu dai nimic, nu ai respect pentru obiectul respectiv. Vrem să fie un loc unde te simţi bine şi e confortabil. Cei care iau transportul fac un serviciu tuturor, e normal ca acest cost să fie împărţit”, a spus Clotilde Armand într-o emisiune la Digi24, adăugând că merge frecvent cu metroul şi RATB.
„Nu cred că nu e bine să nu plătească. Dar ca toată lumea să se urce fără să plăteacsă, nu mi se pare bun”, a precizat ea. Nicuşor Dan a adăugat că una din marile probleme e că autobuzele RATB nu vin la timp. Preşedintele USB a mai spus că atunci când Gabriela Firea va propune gratuitatea transportului public gratuit în Consiliul General al Municipiului Bucureşti consilierii USB se vor opune. „Managementul RATB este depăşit. O să cerem audit, unde se duc banii, de ce avem 5.000 de şoferi, ce sunt ceilalţi 5.000 de angajaţi”, a adăugat Nicuşor Dan.
Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că, într-un interval de timp rezonabil, transportul în comun va deveni gratuit în Bucureşti, după îndeplinirea câtorva condiţii. „Paşii sunt următorii: bandă proprie pentru autobuzele RATB, taxi şi salvări/pompieri, completarea flotei regiei cu încă minimum 300 autobuze – cele care acum există dar nu au piese -, continuarea procesului de transformare a regiei în societate comercială a municipalităţii pentru a putea atrage fonduri europene necesare modernizării, curăţenie în autobuze, siguranţa călătorilor, aer condiţionat vara, gratuitate, pentru început, înainte şi după vârfurile orare de trafic”, a precizat ea.
Cetățeanul TV
Un proverb spune că numai brânza din capcana șoarecelui este gratuită în lumea asta.
Pentru orice om cu un anumit nivel de educație și experiență, este clar că ”gratuit” ascunde niște interese, care să-i aducă câștiguri celui care promovează ideea. Pe de altă parte, legea conservării energiei ne arată clar că așa-zisa ofertă gratuită înseamnă de fapt că se iau bani de la oamenii care muncesc și plătesc taxe și impozite și se dă celor care nu contribuie la buget.
Gratuitatea pentru pensionari este justificată.
Pe de altă parte, ca să subvenționezi în totalitate transportul în comun, vor fi eliminate investiții absolut necesare Bucureștiului, ceea ce va duce în scurt timp la un coșmar a traficului și vieții cotidiene.
Decizia este pripită, luată fără o analiză a implicațiilor și poate ascunde chiar o intenție de fraudă, fiind împotriva legilor economice.
Politica generală de tăiere a investițiilor, de împiedicare a dezvoltării economice, conduce la menținerea unei mari părți a populației în sărăcie, cu salarii de 300 euro/lună, care să fie bucuroși să primească de pomană un abonament de 11 euro, în loc să fie o populație cu venituri de 1-2.000 euro/lună, la care să nu mai conteze cumpărarea unui abonament de 25 euro/lună.