Cetatea Aradului va fi administrată de acum înainte de autoritățile locale. Edilul, Gheorghe Falcă, a anunțat că Ministerul Apărării Naționale a semnat protocolul de predare a Cetății. Astfel, administrația locală poate începe reabilitarea obiectivului.
Acum documentele trebuie să ajungă în posesia autorităților locale. „ MApN ne-a informat oficial că a semnat protocolul de predare a Cetății Aradului. Acum vom putea trece la reabilitarea cazarmei din Gai, investiție pentru care noi am alocat bani în bugetul local. Estimăm că în 3 — 4 ani se va putea face mutarea militarilor în noua cazarmă. Aceste documente ne dau și posibilitatea să începem consultările cu specialiști cu privire reconversia civilă a Cetății, după care să lansăm procedurile pentru concursul de idei, etapele de elaborare a planului urbanistic și a proiectelor tehnice, iar apoi să trecem la realizarea lucrărilor de reabilitare’, a declarat primarul Gheorghe Falcă.
Potrivit lui Falcă, Primăria face demersuri încă din 2011 pentru a prelua Cetatea Aradului, timp în care a negociat cu MApN.
„În parcursul anevoios pe care l-am avut pentru îndeplinirea acestei mari dorințe a arădenilor s-a putut constata că avem adversari în interiorul Aradului. Amintiți-vă de deputatul (PSD) Flavius Măduța, cum susținea că municipalitatea nu și-a îndeplinit obligațiile și că noi trebuia să construim blocuri ANL pentru personalul unității militare. Din corespondența oficială rezultă faptul că MApN confirmă că municipalitatea a acționat corect și că reprezentanții Aradului au avut dreptate, inclusiv în ceea ce privește termenul pentru ca ANL să finalizeze construcția blocurilor de locuințe pentru militari”, a precizat Falcă.
Obiectivul ocupă o suprafață de 90 de hectare, are 47 de pavilioane, iar construcțiile existente se întind pe 150.000 de metri pătrați.
Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureșului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza. Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) și a fost executată de mii de deținuți.
Cetatea Aradului a fost o perioadă îndelungată închisoare pentru mulți prizonieri de război.
Între 1914 și 1918 s-a făcut o tabără în meterezele exterioare care a adăpostit prizonieri din Bosnia și Herțegovina, printre care și Gavrilo Princip, asasinul arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg, în 1914, la Sarajevo.
În noiembrie 1918 cetatea a fost ocupată de trupele franco – sârbe, iar din iulie 1919 a fost preluată de armata română.
În perioada interbelică cetatea a fost garnizoana Aradului și a găzduit regimentul 93 infanterie. După armistițiul încheiat de România în 12 septembrie 1944 și ocuparea Aradului de armata sovietică, în cetate a staționat o unitate de tancuri sovietică până în anul 1958. Locul sovieticilor a fost luat apoi de un regiment de tancuri românesc. Apoi, în cetate, a fost cazarmat Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, înființat la 20 martie 1998 și devenit operațional din anul 1999.
Cetățeanul TV