Proiectul prin care fosta mină de cărbune din Anina, închisă în 2007, va fi transformată în muzeu se apropie de faza de execuţie, la doi ani de la semnarea contractului de finanţare, fapt pentru care, în această lună, urmează să aibă loc licitaţia pentru desemnarea constructorului.
„Am reuşit, în final, să finalizăm actele, în sensul că am primit aprobare de la organismul principal, POR, prin ADR Vest. Am primit hârtia după foarte multe clarificări, pentru că atunci când am depus proiectul de fezabilitate pe baza căruia am semnat contractul de finanţare a fost o legislaţie făcută la nivel de Guvern, iar apoi, pe parcursul celor doi ani de implementare a acestui proiect, legislaţia s-a schimbat. Toată această documentaţie a durat, astfel, 24 de luni. Urmează ca luna aceasta să punem pe SEAP licitaţia, urmând ca, pe baza proiectului tehnic şi a caietului de sarcini, constructorii să îşi depună ofertele. Constructorul trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să fie abilitat să facă aceste reabilitări, fiind vorba de un monument tip clasa A”, a declarat primarul oraşului Anina, Gheorghe Românu., citat de Agerpres.
Semnat în primăvara anului 2017, proiectul de restaurare, conservare, reabilitare şi punere în valoare a ansamblului Puţul I Anina a ajuns, abia acum, în faza de licitaţie pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările. Deşi termenul prevăzut în proiectul iniţial pentru elaborarea şi avizarea documentaţiei era de 18 luni, din cauza birocraţiei, acesta a ajuns la 24 de luni. Acum urmează construcţia, care ar trebui să se finalizeze în alte 20 de luni.
Proiectul are o valoare de aproximativ 15 milioane de lei şi este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Mina Anina a fost închisă în 2007 și era considerată cea mai adâncă din Europa.
Cetățeanul TV