Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au vorbit despre evoluția ratelor-dobândă din acest an. Potrivit acestora, ratele dobânzii de politică monetară nu vor scădea curând. În ceea ce privește indicele ROBOR, în urma normalizării lichidității din piață, acesta a început să scadă.
CITEŞTE ŞI: Guvernatorul BNR, noi date despre creditele românilor: Când vor mai scădea ratele
Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR), susține că ratele-dobândă nu vor scădea prea curând. În ceea ce privește evoluția ROBOR, reprezentantul BNR susține că indicele a început să scadă, după normalizarea lichidității din piață.
„În trimestrul trei al acestui an ar trebui să vedem inflaţia la o cifră în România. Nu cred că ratele-cheie vor scădea prea curând. Când vorbim de dobânzile de piaţă, acolo se observă normalizarea lichidităţii, care este factorul principal din spatele evoluţiei ROBOR, care scade”, a spus Cristian Popa, în cadrul conferinței Deloitte CFO Summit.
Creşterea economică
Reprezentantul BNR a vorbit în cadrul conferinței despre creșterea economică dar și despre evoluția dobânzilor.
„Situaţia este că atunci când cursul se apreciază, este considerat ca evoluţie pozitivă. Însă, când ai deficit de cont curent atât de mare, bineînţeles că această apreciere nu este neapărat de lăudat. Poate fi o preocupare, aş spune că trebuie atenţie. Cum prea multă depreciere strică, s-ar putea şi ca prea multă apreciere să strice”, a mai spus Cristian Popa.
Evoluția economică a României pare să înregistreze o încetinire și nu o recesiune, susține reprezentantul BNR, care vorbește despre un scenariu de tip „soft landing”.
„Nu vedem recesiune. Vedem mai degrabă un scenariu de reducere accelerată a ritmului de creştere. Vedem de asemenea că piaţa muncii este tensionată”, a mai spus Popa.
Declarațiile vin la aproximativ o lună după ce Banca Națională a României a crescut marți rata dobânzii cheie de la 6,75% la 7%. Specialiștii susțineau că această majorare va influența atât IRCC, cât și ROBOR. La ședința din februarie, BNR a menținut dobânda-cheie la 7%.
„Efectele deciziei de astăzi a Bancii Centrale vor fi reduse, chiar minime aș spune eu. În contextul în care ce contează mai mult în momentul de față este situația de lichiditate din piața monetară. Acesta s-a îmbunătățit foarte mult pe finalul anului trecut (în lunile noimebrie si decembrie) în condițiile in care Ministrul Finanțelor a injectat foarte muți bani în piața monetară din cauza deficitului bugetar foarte mare”, a spus economistul Ionuț Dumitru la Digi24, în urmă cu aproximativ o lună.
Cetățeanul TV