Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” anunțat de Rusia. „În acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană”.
„În acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană”. „România este parte din UE. Ea încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”, a declarat șeful statului.
Anunțul a fost făcut în contextul în care Rusia a anunțat marți că a înregistrat primul vaccin anti-COVID. Vestea a ridicat multe semne de întrebare în rândul comunității experților internaționali din Sănătate.
În UE nu există un vaccin acceptat, aprobat.
„Este important pentru români să știe că în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat. Dar UE sprijină mai multe proiecte de cercetare. Sperăm că într-un viitor apropiat să beneficiem de un vaccin COVID-19. România este parte din acest efort. Ea s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze. Atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment în care discutăm nu există un vaccine aprobat în UE”, a declarat Klaus Iohannis.
„Ce știm despre acest vaccin este exact nimic”
Neîncrederea este cuvântul de ordine în rândul comunității științifice, după ce Rusia a anunțat că are primul vaccin anti-COVID. O premieră pe care mulți o pun la îndoială deoarece nu există nici o dovadă că Moscova a parcurs toate etapele cerute pentru dezvoltarea serului. Se știu foarte puține despre vaccinul botezat Sputnik. Grupul scepticilor este condus de Anthony Fauci, cel mai important expert american în domeniu. La polul opus se situează controversatul președinte din Filipine. Rodrigo Duterte vrea să fie primul din țara sa care testează vaccinul rușilor.
„Să ai un vaccin și să dovedești că acel vaccin este sigur și eficient sunt două lucruri diferite. Sper că rușii au demonstrat fără dubii că vaccinul este sigur și eficient. Am serioase îndoieli că s-a întâmplat așa. Dar cred că asta trebuie să înțeleagă oamenii atunci când aud anunțuri venite din partea chinezilor sau rușilor cum că aceștia au un vaccin și se întreabă apoi de ce americanii nu fac același lucru. Ei bine, fiindcă în această țară avem un mod de a face lucrurile astfel încât să ne pese de siguranță și eficiență”, a declarat Anthony Fauci, epidemiolog.
„Ce știm despre acest vaccin este exact nimic. E mai degrabă un cocktail Molotov aruncat în criza COVID-19. Nu avem date despre el, nu avem asigurări. Nu există niciun document depus la OMS despre niciun fel de program de vaccin rusesc. Nu există nicio agenție rusească pentru controlul medicamentelor”, a declarat Peter Pitts, expert sănătate publică, SUA, potrivit digi24.ro.
Rusia a anunțat producerea vaccinului anti-COVID
Marți, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că țara sa a înregistrat primul vaccin anti-COVID. El a afirmat că printre cei deja imunizați este şi una dintre fiicele sale. Săptămâna trecută, presa de la Moscova spunea că autorităţile pregătesc vaccinarea în masă a populaţiei. Acest lucru după ce testele clinice s-au încheiat. Medicii și profesorii vor fi primii imunizați, chiar din această lună.
Vestea a fost primită cu scepticism de comunitatea experților internaționali în sănătate. Aceștia spun că „orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă. Atât prin efectele sale negative asupra sănătății. Dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”. În replică, ministrul rus al Sănătății a declarat că aceste critici sunt nefondate.
Ministrul rus al Sănătății, Mihail Muraşko, a declarat că „colegii din străînătate, simţind se pare o anumită concurenţă, anumite avantaje competitive ale preparatului rusesc, încearcă să exprime unele păreri care – în opinia noastră – sunt absolut nefondate”.
Murașko a mai anunțat că „primele doze de vaccin împotriva infecţiei cu noul coronavirus vor fi gata în următoarele două săptămâni. În primul rând pentru medici”.
Care este poziţia OMS
Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 . OMS a semnalat că acest vaccin trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.
Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Modernă) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
Deocamdată, Filipine s-a arătat prima țară care se bucură de anunțul Rusiei. Președintele Rodrigo Duterte a lăudat marţi eforturile Rusiei de a dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19. El s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia. El a apreciat totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită.
Cine este fiica lui Vladimir Putin care ar fi testat vaccinul anti-coronavirus
Ambele fete au ieșit de pe scenă publică, cel puțîi ca fiicele lui Vladimir Puțîn, încă din 1999, când tatăl lor a preluat funcția de premier și, apoi, a ajuns la președinție la sfârșitul anului. Maria, cea mai mare, și Ekaterina s-au retras de la școala germană din Moscova. Ele au început studiile acasă cu profesori privați. Apoi, potrivit presei ruse, și-au schimbat numele pentru a-și proteja intimitatea, scrie ziarul italian Îl Corriere della Seră.
Maria a devenit Vorontsova, a absolvit Medicina și s-a specializat în Endocrinologie. Cel mai probabil, ea este fiica lui Putin pe care a fost testat noul vaccin rusesc. Vladimir Puțtin a povestit că, după prima doză de vaccin, femeia, care are 35 de ani, „a avut febră 38. A două zi a scăzut la 37 și, apoi, totul a decurs normal”.
Conform unor surse rusești, Maria este implicată într-un mare proiect pentru construcția unui spital pentru 20.000 de pacienți în apropiere de Sankt Petersburg. Alte surse au vorbit și despre o inițiativă diferită pentru crearea unui centru pentru cercetări asupra genomului.
Maria este căsătorită cu un antreprenor olandez, și ar avea o fiică. Putin s-a limitat să vorbească la general despre „nepoți”. Prin urmare, se crede că Ekaterina, fiica cea mică, în vârstă de 34 de ani, a devenit și ea mamă. Ekaterina, care are și un nume de familie diferit de cel al tatălui, Tikhonova, a apărut recent pe scenă politică rusă. În schimb, despre Maria s-au știut întotdeauna foarte puține lucruri. Potrivit „Open Media”, portalul de știri al opoziției, Maria ar fi cumpărat o vilă rustică mare (dacea) în districtul Odinzovo, unde se află și reședința președintelui rus. Cele două case ar fi conectate printr-un drum care poate fi parcurs în 15 minute.
Cetățeanul TV