Unele alimente nu expiră niciodată, mierea fiind cel mai cunoscut aliment din aceasta categorie.
„Albinele efectuează acele procese de mutare a nectarului şi a mierii dintr-o celulă în alta pe suprafeţe întinse până când se elimină apa până la o valoare de 18%. Şi va rămâne veşnic. Se va închide la culoare odată cu trecerea anilor, dar proprietăţile rămân aceleaşi. A fost descoperită miere, veche de peste 3.000 de ani, în piramidele din Egipt. De asemenea, practic acest produs este inaccesibil bacteriilor şi este veşnic”, a declarat Marian Pătraşcu, apicultor.
Din aceeași categorie mai fac parte sarea, zahărul, alcoolul sau bicarbonatul de sodiu. Orezul sau pastele au termen de valabilitate îndelungat.
„Cel mai bine ar fi să fie păstrate în ambalajul original, să nu le deschidem, tot ce deschidem ducem la consum sau le depozităm în recipiente de sticlă sau de plastic dar închise ermetic, la întuneric şi de preferat la temperaturi mai joase fără să fie umezeală. Am cumpărat de pandemia aia de am umplut sertarele la bucătărie şi ce am făcut cu ele… Ulei, zahăr, paste făinoase, făînă, mălai. N-au expirat dar nici nu le-am folosit, ne-a fost frică că vine foametea „, a declarat Marilena Murguleţ, specialist în nutriţie.
Legumele deshidrate şi condimentele pot fi ținute ani de zile. Boabele de piper, cele de muştar, coriandru, pot fi depozitate ani de zile în cămară sau în bucătărie deoarece nu expiră prea repede. De asemenea, ierburile aromatice, cum este busuiocul, rozmarinul, cimbrul sau mentă, au termen de valabilitate foarte mare. Mulţi români recunosc că nu citesc etichetele produselor şi aruncă alimentele după un timp. Aproape 70 de kilograme de alimente aruncă fiecare român la gunoi anual, potrivit observatornews.ro.
Cetățeanul TV