Coaliția de guvernare se întâlnește marți, 27 februarie, la ora 16.00, pentru noi discuții privind calendarul alegerilor.
CITEŞTE ŞI: Orban despre Iohannis:„Nu vrea să se pensioneze după 2024! Va fi premier, într-o alianță cu PSD”
Liderii PNL și PSD spun că țin cont atât de începerea anului școlar, cât și de sărbătorile de iarnă în conceperea acestui calendar. Surse de la vârful coaliției au declarat că, în acest moment, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale se iau în considerare două date, 1 sau 15 septembrie.
Al doilea tur ar urma să aibă loc fie pe 15 septembrie, fie pe 29 septembrie, la două săptămâni distanță.Data de 8 septembrie nu este luată în calcul pentru că a doua zi începe anul școlar, iar cea mai mare parte a secțiilor de votare sunt organizate în unități de învățământ.Mandatul președintelui ar urma să fie încheiat la termen, iar noul președinte să preia funcția după data de 20 decembrie. Din acest punct de vedere nu intervine o scurtare de mandat.Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege prin care se propune modificarea datei alegerilor președintelui României.
Mandatul de preşedinte
Dacă în forma proiectului de act normativ depus de parlamentarii UDMR se propunea ca alegerile să aibă loc cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte al României, în urma unui amendament depus de un parlamentar PSD, proiectul stipulează ca alegerile să aibă loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte, mai notează sursa citată.
„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre”, prevede proiectul de lege în forma amendată de Comisia juridică şi însușită de plen.Camera Deputaților este for decizional în cazul acestei legi.
Cetățeanul TV