E nevoie de cât mai multă energie regenerabilă, iar când aceasta se va simţi în mixul de consum, vom avea o scădere a costurilor cu energia electrică, a spus, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, la o conferinţă organizată de Antena 3.
De aceea, oficialul încurajează şi industria să producă energie regenerabilă, nu numai consumatorii.
„România şi-a asumat un obiectiv foarte clar, al independenţei energetice.
Am schimbat paradigma de la siguranţa securităţii în obiectivul de independenţă energetică şi putem să facem acest lucru.
Ţinta PNRR
Prin PNRR, România şi-a asumat o ţintă de 30%, apoi revizută de 34%. Şi vrem să creştem şi această ţintă, să fie de peste 34% energie regenerabilă.
Am schimbat un pic şi filosofia acestui call de proiecte, nu ne adresăm numai producătorilor, încurajăm şi industria să producă energie regenerabilă pentru a scăderea costurilor.
Când energia renegerabilă se va simţi în mixul de consum, vom avea clar o scădere a costurilor cu energia electrică şi o scădere a presiunii pe sistemul energetic naţional.
Energie eoliană
Aceşti piloni trebuie folosiţi prin PNRR pentru echilibrarea costurilor şi degrevarea pe presiunea din industrie
E nevoie de producerea de energie eoliană şi fotovoltaică. Producția curentă este 15%, capacitatea instalată 24%.
România are în mixul energetic cam 60% energie fără emisie de carbon, aici intră şi energia hidro şi cea nucleară.
Stăm bine din puncte de vedere al emisiilor de carbon. Trecând de la cărbune la CO2 reducem emisiile de CO2 mai mult, ceea ce un pas în faţă spre un mediu curat.
Facem ieșirea din cărbune în 2031, e un pas în faţă pentru un mediu curat.
Vom avea la sfârşitul anului viitor primii 700 MW de energie regenerabilă ce vor fi instalaţi la Complexul Energetic Oltenia.
Suntem într-o campanie agresivă de a instala cât mai multă energie regenerabilă, de a instala panouri fotovoltaice pe lacuri de acumulare.
Vrem în această vară să finalizăm legea Offshor pentru energia eoliană din Marea Neagră, e un potenţial extraordinar de mare în Marea Neagră şi trebuie inspectat.
Până în 2026 putem avea câțiva GW instalați în Marea Neagră.
CITEŞTE ŞI: Virgil Popescu, despre carburanți: „Infirmăm categoric existența unei astfel de probleme”
Eu cred în siguranța investițiilor în Marea Neagră. Nu cred că se pună problema unor riscuri (mine).
Surplus de energie
În Dobrogea va fi un surplus de energie regenerabilă și nu reală, prin reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.
Vrem un pod de energie între Marea Caspică, Marea Neagră, între Azerbaijan, Georgia și România.
Vrem să creștem cota de energie regenerabilă și energie nucleară, să încurajăm energia și întărirea rețelei de distribuție”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, joi, la Conferinţa Naţională România Inteligentă „Energia regenerabilă, soluție anticriză și șansa pentru independență”.
Cetățeanul TV