Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, întrebat dacă verdictul de plagiat la adresa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, afectează aderarea României la Spaţiul Schengen, că nu a identificat semnale din partea partenerilor europeni pe acest subiect şi consideră că Bode este cel mai îndreptăţit să evalueze o astfel de situaţie.
CITEŞTE ŞI: Topul vizibilităţii miniştrilor: Aurescu, salt spectaculos! Bode, cădere URIAŞĂ
Bogdan Aurescu a fost întrebat, joi, la conferinţa de lansare a Preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene, dacă verdictul de plagiat dat de Comisia de Etică a Universităţii Babeş – Bolyai în privinţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, poate afecta procesul de aderare la Schengen.
„În ceea ce priveşte poziţia ministrului de interne, cred că dânsul este cel mai îndreptăţit să evalueze o astfel de situaţie. Până în prezent, nu am identificat semnale din partea partenerilor europeni pe acest subiect”, a răspuns ministrul de externe.
Discuţii cu oficialii suedezi
El a vorbit şi despre discuţiile cu oficiali suedezi în legătură cu aderarea României la Schengen.
„Ieri am avut o discuţie foarte bună cu domnul ministru Billström (n.r.. – ministrul de Externe al Suediei) în continuarea discuţiilor pe care le-am avut deja pe 12 decembrie, în marja Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles. Discuţia a fost foarte bună şi edificatoare în ceea ce priveşte angajamentul puternic al Suediei de a se ocupa intens de acest subiect, de a lucra activ, de a lucra cu multă intensitate pentru obţinerea unui rezultat favorabil României. În discuţiile pe care le-am avut am fost informat cu privire la lansarea procesului de consultări de către Preşedinţia suedeză cu toţi partenerii implicaţi. Asta înseamnă cu Comisia Europeană, cu Austria, cu Olanda, cu România şi cu Bulgaria, în principal. Acest proces de consultări care va începe în perioada următoare nu va fi singular, va fi o serie de consultări pentru că trebuie să avem în vedere că există o serie de condiţii care trebuie să fie îndeplinite”, a explicat Bogdan Aurescu.
El consideră că este puţin probabilă o schimbare a punctului de vedere al Austriei în privinţa României, cel puţin până la alegerile din această ţără, de la finalul lunii ianuarie.
„Este clar că în ceea ce priveşte aderarea României şi respectiv Bulgariei, sunt două astfel de condiţii care trebuie să fie realizate. În primul rând, este vorba de votul Austriei în ceea ce priveşte România şi ştim cu toţii că în Austria în acest moment este o perioadă electorală, pe 29 ianuarie vor fi alegeri în Austria Inferioară. Cred că o schimbare de poziţie până la acea dată este puţin probabilă. În al doilea rând, în ceea ce priveşte Bulgaria, există un vot al Olandei, pe lângă votul Austriei, ceea ce presupune ca la rândul lor colegii noştri bulgari să se implice în acest proces de consultări, inclusiv în vederea clarificărilor obiecţiilor şi condiţiilor pe care Olanda le pune în ceea ce priveşte aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen. Noi am început deja procesul de discuţii, inclusiv cu partea austriacă. Pe 9 decembrie am avut o primă discuţie telefonică cu omologul meu, apoi pe 12 decembrie am avut o întâlnire bilaterală cu domnia sa şi mai multe discuţii în marja Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles. Ne vom întâlni şi în perioada următoare, iar cu domnul ministru Billström vom continua consultările. Este important să continuăm acest proces de implicare în discuţii diplomatice şi politice pentru a crea premisele pentru un context favorabil şi aici mulţumesc preşedinţiei suedeze pentru implicarea şi decizia de a se implica într-un mod extrem de activ, într-un mod prioritar pentru a obţine aceste condiţii, dar în acelaşi timp nu trebuie să creăm aşteptări grăbite. Există şi un Consiliu de Afaceri Interne informal, care însă nu ia decizii, dar este o ocazie pentru astfel de discuţii”, a mai transmis Bogdan Aurescu.
Cetățeanul TV