Într-o analiză publicată de Săptămâna Financiară, Mihai Craiu se îndoiește de raportările triumfaliste ale conducerii emag din ultima săptămână.
Jurnalistul analizează anunțul făcut de emag prin care a anunțat o creștere a cifrei de afaceri cu 45%.
“Ceea ce nu spune nimeni din organizaţia prea puternicului Emag este prețul cu care s-a obţinut această creştere uriaşă și mai ales cine l-a plătit. Acţionarii acestui magazin online, fondul de investiţii Naspers, au pompat în capitalul companiei Emag peste 100 de milioane de euro, din care, astăzi, mai mult de jumătate sunt pierduţi… Banii vin de la micii acţionari…”, scrie Mihai Craiu într-un material pentru Săptămâna Financiară.
Pentru a citi întreaga analiză, accesați linkul următor: EMAG – Modelul Expansiunii bazate exclusiv pe datorii – Gaura neagră din Balcani
Acesta mai scrie că “Iulian Stanciu a luat decizia de a separa businessul din România de cele locale, din Bulgaria sau Ungaria, după ce a finanţat, de aici, pierderile acestora… Evident, în alte ţări, unde Emag operează, sunt alte sisteme fiscale, alte impuneri şi alte modalităţi de recuperare a pierderilor însă sistemul de taxe din România nu poate încasa impozitul pe profit de la Emag pentru că această companie raportează pierderi acumulate din cauza extinderii pe alte pieţe… Aceste noi companii vor porni cu pierderi sau cu împrumuturi de la firma mamă din România, care la rândul ei, raportează sistemului fiscal, toate aceste pierderi aferente extinderii şi dezvoltării pe alte pieţe… Este corect, domnule Stanciu?”
Mihai Craiu crede că emag riscă să se probusească dacă se continuă actaual politică de afaceri. “Iată de ce atragem încă odată atenţia, pentru că emag reprezintă cea mai mare companie de retail online din România şi cumva, cred, din Estul Europei care urmează traiectoria riscului Agrokor, lanţul de retail care s-a prăbuşit sub povară a 6 miliarde de euro, datorii fiscale, producând un colaps global. Principala cauză a căderii a fost grandomania unor manageri care au riscat, inconştient, banii plasaţi de acţionari”, mai notează jurnalistul.
În final, Mihai Craiu pune următoarele întrebări:
De ce se forţează o creştere artificială fără a se urmări, finalmente şi un rezultat financiar pozitiv?
De ce se mizează exclusiv pe o vânzare care să acopere această pierdere?
De ce nu sunt comunicate pierderile anului 2016?
De ce nu sunt explicate aceste pierderi ca şi erodarea continuă a capitalurilor proprii, înregistrate în ultimii 3 ani?
De ce nu este prezentată o strategie de recuperare a acestor pierderi?
De ce Emag nu îşi asumă responsabil adevărul fără a minţi prin omisiune?
Emag se transformă, în fiecare zi, dintr-o mare companie privată în unul dintre cele mai mari riscuri sistemice pentru economiile micilor acţionari ale căror capitaluri sunt pompate în fonduri de investiţii devalizate.
Cetățeanul TV