Ambasadorul Franţei în România, Francois Saint Paul, a subliniat importanța colaborării dintre Paris şi Bucureşti, pe termen lung, în ceea ce privește dezvoltarea urbană. Francois Saint Paul a fost prezent luni la lucrările Atelierului de lucru București-Paris 2016,
„Acest seminar este foarte important, pentru că suntem convinși că este necesară dezvoltarea relațiilor între Paris și București, fiind interesant un schimb de experiență în domeniul planificării urbane. La Paris avem o anumită experiență, iar specialiștii care participă la acest seminar sunt foarte cunoscuți în Franța. Dorim dezvoltarea unei cooperări pe termen lung, pentru că dacă se vorbește despre planificarea urbană trebuie să gândim mereu în perspectivă”, a precizat el.
Ambasadorul și-a exprimat convingerea că nu trebuie să se urmărească un model francez sau german, ci trebuie încurajată dezvoltarea unui model propriu. „Cred că avem la Paris o anumită experiență, nu știu dacă este model, dar sunt convins că putem face ceva împreună”, a conchis Francois Saint Paul.
La rândul lui, viceprimarul Capitalei Mircea Raicu a declarat că schimbul de informații este menit să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă Bucureștiul în acest moment. „Dorim să învățăm de la oameni care s-au lovit de aceste probleme înainte. Relația noastră cu Parisul nu este una nouă, ea a pornit cu mulți ani în urmă și încercăm prin acest schimb de idei la nivelul specialiștilor și chiar al oamenilor politici din administrația publică locală să facem un schimb de informații, un schimb de idei, de know-how care să ne ajute să rezolvăm multe dintre problemele cu care Bucureștiul se confruntă în acest moment”, a spus el.
Gheorghe Pătraşcu: se impune o reorganizare administrativă a Bucureştiului
Arhitectul-șef al municipiului București, Gheorghe Pătrașcu, a atras atenția asupra faptului că este urgentă consolidarea structurii de planificare teritorială urbană la nivel central, deoarece o astfel de structură a fost mult diminuată în ultima perioadă, ajungând de la nivel de minister la nivel de serviciu în cadrul unei direcții.
„Faptul că după ’90 am demantelat tot ce a fost structură de planificare nu a fost un lucru înțelept, pentru că trebuia păstrată acea zonă a planificării care nu poate fi privatizată. Una din cauzele principale ale deficienței de absorbție a fondurilor europene este lipsa de expertiză sau chiar diletantismul câteodată în abordarea planificării teritorial urbane. Bucureștiul avea înainte de 1990 o structură care coordona planificarea și marile proiecte, de vreo 3.000 de oameni. Sigur, din aceasta, mare parte putea fi privatizată — ca să spun așa — mai ales zona de arhitectură, partea de construcție efectivă, însă partea de planificare urbană, de amenajare a teritoriului sub niciun chip nu trebuia privatizată”, a spus el, citat de Agerpres.
Gheorghe Pătrașcu a apreciat că ar fi utilă o reorganizare administrativă, susținând că sectorizarea Bucureștiului în șase subunități, cu extensii până în zona centrală, este „nocivă”. „Chiar independența politică a primarilor de sector este o chestie discutabilă și se dovedește câteodată cu efecte negative. O primă decizie, de exemplu, ar putea fi aceea a inventării unui sector central, dar ca o măsură tranzitorie, pentru că centrul are alte probleme decât zonele care înconjoară centrul istoric”, a spus el.
Pătrașcu a completat că, deși orașul are o dinamică economică de secol XXI, se confruntă cu probleme de infrastructură, pe care marile orașe europene le-au rezolvat în urmă cu 50 de ani. „Complexitatea sistemului urban din București necesită o gestiune responsabilă și impune imperativ o lege sau un program guvernamental de dezvoltare metropolitană. Nu cred că există capitală în Europa care să nu se dezvolte într-un context național, într-un plan strategic național. Există această Strategie națională de dezvoltare a României care este încă în dezbatere, care ar putea să fie un prilej de abordare a acestei probleme”, a spus arhitectul-șef al Capitalei.
Atelierul de lucru București-Paris 2016, la care a participat şi Francois Sain Paul este organizat de Primăria Municipiului București, prin Direcția Dezvoltare Urbană, în perioada 1-3 februarie, la sediul ArCuB. Evenimentul își propune să identifice soluții de dezvoltare urbană și socială, echilibrate și adecvate pentru Capitală, profitând de experiența specialiștilor francezi.
Cetățeanul TV