Salam aleikum, măi creștini, mici și mari! A venit Aladin cu lampa fermecată, a venit și Jasmin, iubita lui Aladin și fiică a mărețului Sultan, a venit și Sultanul, nefioros, fără ieniceri și spahii, dar cu multă vervă, cu slujitori credincioși!
Dar și cu Jafar, ticălosul vistiernic, care dorea să pună mâna pe regatul Sultanului dar și pe frumoasa Jasmin. Au venit cu toții, aduși cu covorul fermecat în parcul Sebastian, din sectorul 5, de către “slujitorii”copiilor, din cadrul Centrului cultural și de tineret “Ștefan Iordache” al primăriei sectorului 5.
Sultanul, “pe mână” cu Atelierul Magdei și Centrul cultural “Ștefan Iordache”
Fideli promisiunii de a-i distra pe copiii din sectorul 5, consilierii Centrului cultural și de Tineret “Ștefan Iordache”, au adus, pentru a transpune frumoasa poveste din “1001 de nopți” pe scena în aer liber din parcul Sebastian, trupa artistei Magda Frîncu, adică frumoșii și năbădăioșii actori din celebrul “Atelierul Magdei”.
Pe ritmuri orientale își făcu apariția Sultanul, plin de haine strălucitoare, cu o barbă bogată și burtă uriașă (să ascundă travestiul actriței care l-a jucat pe padișah) și cu Jasmina, o fătucă de ziceai că este una dintre româncuțele care caută să se mărite cu fotbaliști de la Dinamo sau cu vreun șaormist din vreun mall. Jasmin, prințesă de Sultan, da’ minionă, da’ silfidă, de ziceai că-i interzisese Padișahul să mănânce din gustoasa bucătărie arabă!
Și și-a făcut apariția și vicleanul vistiernic Jafar, un ticălos, un perfid și-un obraznic, slugă ticăloasă ca toți slugoii! Mieros cu Padișahul, dulceag ca un rahat turcesc cu naiva Jasmin și rău cu supușii! Bietul Sultan, umflat și cam prostănac de felul lui, s-a învoit s-o dea pe Jasmin de soție vicleanului și hapsânului Jafar! Ei, dar să vedeți pocinog: Jasmin, nu și nu, nu mă mărit cu Jafar, nici dacă-mi ia apartament la Monaco! Adevărul este, și copiii l-au aflat primii, că Jasmin se întâlnise cu flușturaticul și sărăntocul de Aladin! Sărac da’ frumos ca semiluna pe țărmul Bosforului, și Jasminei îi căzuse cu tronc frumosul sărăntoc!
CITEȘTE ȘI În sectorul 5, Arta învinge pandemia. Serile de Operă Estivale
Aladin freacă lampa și se îmbogățește!
În timp ce Jafar urla de furie de înmărmuriseră copilașii, Aladin își urmează drumul știut din minunatele povești din “1001 de nopți”: este trimis într-o peșteră de un derviș-vrăjitor să-i aducă o lampă veche dar fermecată, din care ieșeau toate bogățiile lumii. Aladin o găsește dar nu vrea să i-o dea și atunci vrăjitorul spune un sesam “pe invers” și gura peșterii se închide peste Aladin. Amărât, speriat, neputincios, pe întuneric, Aladin începu, într-o doară să mângâie lampa, mică, amărâtă și prăfuită, și, dintr-o dată, minune!, din lampă a ieșit un duh, un duhuleț, un fuior de fum ce a luat forma unui pitic! Când Aladin l-a văzut, să-i cadă plomba, nu altceva! Și nici una, nici două, duhul i-a „raportat” lui Aladin: “stăpâne, eu sunt duhul lămpii fermecate și-ți pot îndeplini orice dorință, orice poruncă”! Ie-te-te, ce chestie faină, zise Aladin, apoi, evident, îi ceru duhulețului să-l scoată din peșteră, ceea ce se și întâmplă rapid! Apoi urmară bogății care mai de care mai mari și mai frumoase: poate hoteluri nenumărate în Antalya, pe țărmul Mediteranei, poate castele la Stambul, poate puțuri de petrol în Golful Persic, sigur nenumărate șaormării în România și ce mai voia basca lui Aladin, pardon – turbanul lui Aladin! Ehei, dar Jasmin nu știa că Aladin devenise mai bogătan decât Bill Gates, ceea ce nu era rău, pentru că astfel Aladin verificase că Jasmin îl iubea nu pentru că era bogat, cu cardurile doldora, ci pentru că era frumos și bun!
În sfârșit, Jafar află el ceva, urlă de furie, zbiară, face ca toți dracii, de ziceai că-i în campanie electorală, Jasmin tot nu dorea să se mărite cu el, Jafar îl ia la bătaie pe Aladin, Aladin scapă de ticălos, cu ajutorul duhulețului, Sultanul află întreaga iubire a iubitei sale fiice și-și dă acordul ca prințesa să se mărite cu fostul sărăntoc, ajuns acum mai bogat decât oricare mare vizir otoman!
CITEȘTE ȘI Cu Dorothy, peste pandemie, în sectorul 5 al Capitalei
Citiți, copiii! Cărțile sunt cei mai buni prieteni!
Și uite-așa, pe repede, cu sufletul la gură, am scris despre frumoasa poveste a lui Aladin și a Jasminei și, mai ales, despre jocul minunat al actorilor de la „Atelierul Magdei”! Dar, copii, acum, după ce ați văzut povestea lui Aladin transpusă pe scenă, deschideți cărțile minunatelor povești din “1001 de nopți” și citiți-le! Citiți, nu vă luați după politicienii analfabeți funcțional – parlamentari și guvernanți! Citiți și învățați! Educația, Știința și Cultura reprezintă adevărata lampă fermecată a unei vieți bune!
Grijă pentru sănătatea oamenilor
Nu putem să nu remarcăm grija, aproape excesivă, pentru sănătatea copiilor și a părinților care participă la minunatele evenimente, a consilierilor Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5: dezinfectant și măști pentru toți participanții. Plus o atenție sporită pentru păstrarea distanțării fizice și, mai ales, pentru purtarea măștilor.
Cetățeanul TV