Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi își redeschide porțile pentru public, respectiv pentru observațiile astronomice de seară, începând de vineri, 11 septembrie 2020, începând cu ora 20.00. Acest lucru după ce epidemia de coronavirus a condus la închiderea temporară a activităților pentru vizitatori.
Acest lucru după ce epidemia de coronavirus a condus la închiderea temporară a activităților pentru vizitatori. Accesul la Observatorul Astronomic se va face cu respectarea strictă a măsurilor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus. Regulile se vor respecta atât în interiorul clădirii cât și pe Terasa de Observații Astronomice.
Ce obligații au vizitatorii
Vizitatorii trebuie să respecte măsurile în vigoare privind distanțarea socială și
. La observațiile de seară, pe Terasa de Observații Astronomice, vor putea participa un număr maxim de 40 persoane. Pentru evitarea aglomerației, ceilalți vizitatori vor aștepta în zona din exteriorul clădirii.
Ultima achiziție de la Observatorul Astronomic din Galați, admirată de vizitatori
Publicul va face cunoștință cu ultima achiziție de la Observatorul Astronomic din Galaț. Este vorba de telescopul Dobson SkyWatcher 508/2000 Truss Tube GOTO. El are diametrul oglinzii principale de 508 mm, fiind cel mai mare telescop din România, destinat publicului. În cursul anului 2020, odată cu împlinirea a 10 ani de la deschiderea oficială a Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, Consiliul Județean Galați a aprobat fondurile necesare pentru achiziția acestui telescop.
Telescopul, achiziționat cu fondurile CJ Galați
Gălățenii vor avea o nouă perspectivă în domeniul observării obiectelor de cer profund (deep-sky). Telescopul Dobson va permite studierea cu ușurință a nebuloaselor, roiurilor de stele și chiar a unor galaxii. Observațiile astronomice selenare și planetare vor putea fi realizate la o rezoluție și un contrast mult mai mari față de cele furnizate de telescopul folosit anterior, la care diametrul oglinzii principale era de 400 mm. Telescopul Dobson SkyWatcher va putea fi utilizat și în cadrul activitaților educaționale desfășurate la Astroclubul „Călin Popovici”, în perioada Şcolii de vară de astronomie „Priviţi cerul!”. Dar și că instrument didactic pentru „Programul de pregătire a elevilor din Galaţi şi Brăila, pentru proba observaţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică”.
Care va fi programul de vizitare
Programul pentru observațiile astronomice de seară va fi următorul: luni, miercuri, vineri, sâmbătă: 20.00 – 22.30; joi și duminică: ÎNCHIS. Accesul la observațiile de seară este gratuit.
Expoziție de fotografie „Galațiul nocturn”
Tot în seară de 11 septembrie 2020, publicul va putea vizită expoziția de fotografie „Galațiul nocturn”, eveniment organizat de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi . Ea este organizată în colaborare cu Asociația „Galați, orașul meu”. Vor fie prezentate 88 de fotografii inedite. Acestea sunt realizate de trei fotografi gălățeni, Florin Mocanu, George Nica și Alexandru Paraschiv. Publicul va putea vede imagini captivante ale Galațiului în lumina nopții. Fiecare artist fotograf va reuși să prezinte instantanee originale cu diferite locuri din orașul de la Dunăre. Expoziția de fotografie „Galațiul nocturn” va fi deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 11 octombrie 2020.
Cetățeanul TV