Trei dintre miniștrii propuși de Ludovic Orban să facă parte din noul cabinet nu au primit undă verde din partea membrilor comisiilor de specialitate . Este vorba de Florin Cîţu, propus că ministru al Finanțelor, Ion Ștefan,nominalizat că ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, si Violeta Alexandru, propusă ca ministru al Muncii.
Ludovic Orban, a afirmat miercuri că nu îi va retrage pe cei doi miniştrii propuşi care au primit aviz negativ în comisiile parlamentare de specialitate, spunând că a fost vorba de un vot politic.
„Ar însemna să-mi neg toată cariera politică de 30 de ani. Nu accept evaluarea pe care o face PSD pentru un candidat de ministru pe care l-am propus. A fost un vot politic, iar modul în care a decurs audierea a arătat că, de fapt, a fost pregătită în detaliu şi a avut scopul de a determina acest vot negativ”, a spus Orban.
Acesta a continuat tirul criticilor la adresa PSD .
„Nu accept ca Olguţa Vasilescu, ca Rădulescu ‘Mitralieră’ să fie cei care să stabilească capacitatea unui candidat de ministru din echipa mea de a face reforme în ministerul pe care îl propun şi de a duce la bun sfârşit programul de guvernare pe care l-am prezentat în faţa Parlamentului. Astăzi, exact cum s-a întâmplat şi în cazul domnului Cîţu, dacă vă aduceţi aminte, din cauza faptului că în Comisiile de administraţie ale celor două Camere există o majoritate PSD, s-a impus această majoritate la vot. Nimic altceva. Această majoritate din comisiile PSD este majoritatea care l-a învestit pe un ministru care nu a fost în stare să câştige primăria oraşului din Bistriţa în care a candidat, mă refer la domnul Suciu, l-a învestit pe domnul Stănescu în funcţie şi că atare nu accept evaluarea”, a adăugat el.
Potrivit lui Orban, Ion Ştefan „este un om care a pus pe picioare, de la firul ierbii, o afacere care a generat dezvoltare în comunitatea locală”.
„Prin afacerea pe care a pus-o pe picioare a generat locuri de muncă, a plătit taxe şi impozite la bugetul de stat, iar în ceea ce priveşte povestea casei, vă spun eu cu subiect şi predicat care este povestea casei: recepţia lucrării şi stabilirea valorii de impozitare trebuia să o facă primăria, prin Direcţia de taxe şi impozite. Cu siguranţă, acest caz m-a făcut să mă gândesc dacă nu cumva această situaţie există în municipiul Focşani în foarte multe cazuri, pentru că Direcţia de taxe şi impozite nu face evaluările proprietăţilor şi nu are capacitatea de a stabili cuantumul real al taxelor şi impozitelor. Am stabilit foarte clar: domnul deputat Ştefan şi-a plătit toate impozitele pe care i le-a solicitat Primăria Focşani”, a spus premierul Orban.
Ion Ştefan, propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei în Guvernul Orban, a primit, miercuri, aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Ştefan a primit din partea parlamentarilor 17 voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”.
Florin Cîţu afirmă că a fost un vot politic împotriva sa
Ministrul propus al Finanţelor, Florin Cîţu, nu a primit marți un vot pozitiv în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, primind 19 voturi ”împotrivă” şi 19 voturi ”pentru”. Liberalul Florin Cîţu a declarat marţi, despre votul din comisiile parlamentare privind numirea să la Finanţe, că a fost un vot politic, iar interpretarea preşedintelui PSD al comisiei a fost că votul de 19 – 19 este negativ. Cîţu a avut un schimb de replici dur cu ministrul interimar al Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a votat împotriva avizării pozitive a liberalului. Legat de ironiile şi disputele cu actualul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici, Cîţu a spus că încă de la începutul dezbaterilor a cerut că limbajul să fie unul decent.
”Şi apoi ne întrebăm de ce imaginea Parlamentului este cea care este”, a comentat el, criticând reacţiile lui Eugen Teodorovici. El a răspuns întrebărilor primite inclusiv din partea ministrului demis, Eugen Teodorovici, în cadrul audierii. Teodorovici a votat împotriva numirii lui Cîţu pentru această funcţie, iar cei doi au avut câteva schimburi de replici dure.
Cîţu a fost întrebat de parlamentari pe subiecte legate de programul de guvernare al PNL pe zona finanţelor. Cîţu, a declarat, marţi, în cadrul audierii, că vrea să înfiinţeze o comisie cu Banca Naţională a României (BNR) pentru a repatria aurul românesc de la Moscova.
”Voi face tot ce-mi stă în putinţă, atât timp cât voi fi ministru de Finanţe, să revigorez, alături de guvernatorul BNR şi de Banca Naţională, soluţia comună româno-rusă, care are că obiectiv repatrierea aurului românesc de la Moscova. Este un angajament care depăşeşte funcţia de ministru al Finanţelor, clar. (…) Miniştri de Finanţe de până acum nu au făcut destul în această speţă, iar pentru mine este o problemă de mândrie naţională”, a spus Câţu.
El a atras atenţia că Guvernul condus de Ludovic Orban va fi unul de tranziţie şi a spus că nu va creşte taxe şi impozite, subliniind că va face o analiză a modului în care au fost cheltuiţi banii de Guvernul PSD, şi va susţine iniţiativa privată.
”Există o singură metodă pentru a creşte salariile, prin creşterea economiei. Economia poate creşte mai ales prin creşterea sectorului privat”, a spus Cîţu.
Teodorovici l-a avertizat pe Cîţu că îi da un răgaz de două săptămâni, înainte de a începe să-l critice pentru posibile greşeli.
„Două săptămâni nu o să fie niciun atac din partea mea. Două săptămâni să analizăţi situaţia. Vă doresc succes şi răbdare”, a spus Teodorovici.
Nici Violeta Alexandru nu a trecut examenul
Propunerea PNL pentru funcția de ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a primit miercuri, după audierea din Parlament, un aviz din partea comisiilor de specialitate. Au fost 22 de voturi pentru, 29 voturi contra si o abtinere. Violeta Alexandru a zis în cursul audierilor că se angajează să nu taie pensii și salarii, că va respecta legislația în vigoare privind creșterile salariale dar și mărirea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 și că va elimina supraimpozitarea contractelor de muncă part time și va institui taxarea pe orele de muncă.
Cetățeanul TV