Compania Naţională de Investiţii a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru restaurarea Cazinoului Constanţa, firma bucureşteană Aedificia Carpaţi. Aceasta s-a mai ocupat de renovarea unor clădiri monumentale precum cea a Băncii Naţionale a României, a Teatrului Naţional Bucureşti sau a Bibliotecii Naţionale.
Cazinoul Constanţa, închis publicului încă din 2007, ar putea fi în sfârşit reabilitat, dacă se va încheia cu succes cea mai recentă licitaţie organizată pentru restaurarea clădirii – emblemă a oraşului de la Marea Neagră.
Compania Naţională de Investiţii a finalizat etapa de evaluare a celor trei oferte depuse pentru renovarea clădirii şi a desemnat câştigătoare oferta Asocierii AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL.
Contractul se va putea semna însă după expirarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii.
Constructorul Aedificia Carpaţi, specializat în lucrări de consolidare şi restaurare la clădiri monumentale şi de patrimoniu, a înregistrat afaceri de 24 milioane de lei în 2018, de peste două ori mai mici faţă de cele din anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.
Companian înfiinţată in 1992 este controlată de omul de afaceri Petre Badea. În portofoliul de lucrări contractate de Aedificia Carpaţi se regăsesc renovări la Palatul Patriarhiei, Muzeul Ţăranului Român sau Banca Naţională a României.
CNI a lansat pe 23 mai 2019 licitaţia pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa.
Anterior, pe 8 mai, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa, suma totală a investiţiei fiind de aproape 112 milioane de lei, iar termenul de execuţie – 30 de luni.
Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, spunea atunci că, după restaurare, Cazinoul Constanţa va putea redeveni un centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii, beneficiind de o sală multifuncţională de 200 de locuri şi de o sală de festivităţi cu o capacitate de 150 de locuri.
Clădirea de patrimoniu a fost, până în 2007, în administrarea Primăriei Constanţa, după care a trecut, pe rând, pe la o firmă israeliană de cazinouri, care a renunţat la investiţie din cauza crizei, apoi la Ministerul Turismului condus de Elena Udrea, pentru ca imobilul să ajungă din nou sub umbrela Primăriei condusă de fostul edil Radu Mazăre. În 2014, Cazinoul a revenit în portofoliul Ministerului Dezvoltării.
Cazinoul Constanţa a fost inaugurat pe 15 august 1910 (Sf. Maria), în prezenţa principelui Ferdinand.
Cetățeanul TV