Cele mai amuzante sau enervante scandaluri media de anul acesta au rezultat în căutari de cuvinte pe unul dintre cele mai cunoscute platforme de explicații ale cuvintelor românești, dexonline.ro.
Site-ul a publicat un top al celor mai căutate cuvinte din 2018 și dacă mai surpinde pe cineva, pe primul loc, cu aproximativ 155.000 de căutări, cuvântul „muie”. Acesta este cel care domină clasamanetul iar, cum era de așteptat, căutarile pentru acest cuvânt au început după scandalul plăcuțelor de înmatriculare din Suedia.
Cuvântul a înregistrat record de căutări în luna august, în urma scandalului plăcuțelor de înmatriculare cu numărul anti PSD de pe autoturismul lui Răzvan Ștefănescu. Numai într-o singură zi, peste 30.000 de oameni au căutat definiția cuvântului pe site. Pe locul doi, la o distanță de doar 10.000 de căutari, se află cuvântul „empatie”. Definițiile pentru acest cuvânt ar fi următoarele: „Intuire a realității prin identificare afectivă. 2 Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc. 3 Formă de cunoaștere a altuia, în special a eului social, apropiată de intuiție. 4 Interpretare a eului altora după propriul nostru eu. 5 Transpunere a noastră simpatetică în obiectele exterioare”
Pe locul trei, cu 140.000 de căutări este cuvântul „panglică”. Căutarile pentru acest cuvânt au la bază folosirea lui de către fostul ministru al educației, Valentin Popa. Acesta a folosit cuvântul „pamblică” și, criticat că ar fi incorect, a argumentat că este un regionalism.
Locurile patru și locul cinci sunt ocupate de cuvintele „introvertit” și „pragmatic” cu 95.000 și căutări.
Definiții pentru cuvântul „introvertit”: 1 Care este orientat către propriile trăiri interioare. 2 Obsedat de propriile trăiri interioare.
Definiții pentru cuvântul „pragmatic”: Care aparține pragmatismului, referitor la pragmatism, bazat pe pragmatism; care ia în considerație eficacitatea, utilitatea practică. ♦ Care judecă exclusiv în funcție de utilitatea practică (reală sau aparentă). 2. Adj. (În sintagmele) Istorie pragmatică = prezentare istorică limitată la fapte, la evenimente. Sancțiune pragmatică = (în unele țări) decret de stat privitor la o importantă problemă laică sau bisericească. 3. S. f. Parte a semioticii care studiază scopurile, efectele și implicațiile utilizării construcțiilor lingvistice de către vorbitori.
Cetățeanul TV