sâmbătă, decembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăRecomandările editorilorRomânia nu a participat la studiul legat de dublulul standard alimentar

România nu a participat la studiul legat de dublulul standard alimentar

-

Comisia Europeană a publicat rezultatele unei campanii paneuropene de testare a produselor alimentare, care arată că unele produse au o marcă identică sau similară, având o compoziție diferită.

Tot acest studiu a fost făcut pe baza scandalului legat de dublul standard la alimente. Numai că, România nu a participat la acest studiu, deși Comisia Europeană a invitat toate cele 28 de state să furnizeze date. Politicienii români nu au dorit să se implice absolut deloc în identificarea produselor care sunt proaste calitativ la noi.

Să spunem că poate au fost reocupați cu alte probleme mai serioase. Acest lucru ar fi fost scuzabil, dacă politicienii români nu s-ar fi agitat la modul declarativ pe la toate canalele de televiziune, pe la radiouri și în fața alegătorilor că ei se luptă cu balaurii europeni.

Unul dintre aceștia era chiar Liviu Dragnea care se agita în sus și în jos că România nu mai acceptă produse de proastă calitate. Dar se pare că PSD-iștii doar simulau cu un mare dispreț faptul că apără interesele românilor.

Comisia Europeană a pornit diferite inițiative și a publicat astăzi un studiu care urmărește testarea produselor alimentare în UE, folosind aceeași metodologie, pentru a înțelege mai bine calitatea duală a produselor alimentare în UE.

Analizând aproape 1400 de produse alimentare în 19 țări din UE, studiul efectuat de serviciul intern de știință și cunoștințe al Comisiei, Centrul Comun de Cercetare, arată că 9% dintre produsele comparate diferă în compoziție, deși ambalajul din față era identică.

Alte 22% din produsele cu o compoziție diferită au avut o față similară. Studiul nu a arătat un model geografic consistent.

Pe baza noii metodologii elaborate, autoritățile naționale competente vor putea efectua acum analiza de la caz la caz necesară pentru a determina practicile înșelătoare interzise de legislația UE privind protecția consumatorilor.

„Unii europeni consideră că produsele alimentare pe care le cumpără sunt diferite, poate chiar mai rău decât cele disponibile în altă parte. ajutați în mod obiectiv evaluarea amplorii acestor diferențe pe piața unică Rezultatele sunt amestecate: în timp ce sunt fericit că nu au găsit nicio dovadă a unei diviziuni Est-Vest în compoziția produselor alimentare de marcă, mă îngrijorează că au descoperit până la un an a treia dintre produsele testate având compoziții diferite, fiind în același timp identice sau similar”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil pentru Centrul Comun de Cercetare.

Pe de altă parte, Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea între sexe spune că nu vor exista standarde duble în piața unică a Europei.

„Cu noile legi penalizând calitatea duală și întărirea mâinilor autorităților consumatorilor, avem instrumentele necesare să pună capăt acestei practici. Consumatorii europeni vor putea să-și facă cumpărăturile cu toată încrederea că ei cumpără ceea ce văd”, spune comisarul european.

Principalele descoperiri

Studiul a evaluat 1.380 de eșantioane din 128 de produse alimentare diferite din 19 state membre. Eșantionul nu este totuși reprezentativ pentru vasta diversitate a produselor alimentare de pe piața UE. Studiul a constatat că:

În majoritatea cazurilor, compoziția a corespuns modului în care au fost prezentate produsele:

  • 23% dintre produse au un ambalaj identic și o compoziție identică, iar 27% dintre produse au semnalat compoziția diferită în diferite țări ale UE. 9% dintre produsele prezentate ca fiind identice în întreaga UE aveau o compoziție diferită: aveau un ambalaj identic, dar o compoziție diferită.
  • Alte 22% din produsele prezentate într-un mod similar au avut o compoziție diferită: aveau un ambalaj similar în față, totuși o compoziție diferită.
  • Nu există un model geografic coerent în utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produsele cu compoziții diferite. Mai mult, diferența de compoziție găsită în produsele testate nu reprezintă neapărat o diferență în calitatea produselor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţişti condamnaţi pentru tortură

0
Nouă agenţi de poliție de la Secţia 16 din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. CITEŞTE ŞI: A crescut de 7...