sâmbătă, ianuarie 4, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalTransnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, a întrerupt furnizarea de căldură şi...

Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, a întrerupt furnizarea de căldură şi apă caldă către populație

-

Regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova a întrerupt miercuri furnizarea de căldură şi apă caldă în regim centralizat către gospodării în urma încetării transportului de gaz rusesc prin Ucraina.

Transnistria este o entitate pro-rusă care s-a separat de restul Moldovei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, dar această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două ţări aflate în război. Transnistria primea gaz rusesc via Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost stopată miercuri după expirarea unui acord de tranzit între Rusia şi Ucraina.

Rusia are 1.500 de militari în Transnitria

Oprirea fluxului de gaz s-a resimţit imediat pe teritoriul preponderent rusofon de aproximativ 450.000 de locuitori, şi unde Rusia are staţionaţi aproximativ 1.500 de militari.

„Nu există căldură sau apă caldă”, a declarat o angajată a companiei energetice locale Tirasteploenergo pentru Reuters. Ea a spus că nu ştie cât timp ca dura această situaţie. Compania locală de energie a transmis printr-un comunicat că întreruperile de căldură au intrat în vigoare la ora locala 07.00, dar că unele unităţi, cum ar fi spitalele, au fost exceptate.

Compania îi sfătuieşte pe locuitori să se îmbrace călduros, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcon şi să folosească radiatoare electrice. „Este interzisă utilizarea plitelor pe gaz sau electrice pentru a încălzi apartamentele – aceasta poate provoca tragedii”, a mai transmis compania.

Republica Moldova contestă datoriile la gaze pe care Rusia i le impută

Aşa-zisul parlament local de la Tiraspol a trimis luna trecută un apel către Kremlin şi parlamentul Federaţiei Ruse de a ajunge la un nou acord cu Ucraina care să permită continuarea livrărilor de gaz. Moscova a spus atunci că îşi va proteja cetăţenii şi soldaţii din Transnistria. Până la expirarea acordului de tranzit al gazului prin Ucraina, Rusia pompa circa două miliarde de metri cubi de gaz anual către Transnistria unei centrale electrice care furniza energie pentru toată Republica Moldova.

Republica Moldova contestă datoriile la gaze pe care Rusia i le impută, şi acuză Moscova că exploatează dependenţa energetică pentru a destabiliza ţara, ceea ce Rusia neagă. Guvernul de la Chişinău a transmis că ia măsuri pentru a reduce consumul de energie cu cel puţin o treime. Secretarul de stat al Ministerului Energiei de la Chişinău, Constantin Borosan, le-a mulţumit miercuri cetăţenilor pentru că iau măsuri de a reduce cererea: „Vedem deja rezultate pozitive. Vârfurile de sarcină nu mai sunt la fel de abrupte cum erau: foarte abrupte dimineaţa, foarte abrupte seara. Curba de sarcină s-a aplanat şi aceasta ajută sistemul energetic”.

Compania de stat Energocom a transmis marţi, printr-un comunicat, că 38% din necesarul energetic al Republicii Moldova va fi acoperit din producţia internă, inclusiv 10% din surse regenerabile, iar restul de 62% va fi importat din România.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ministrul Finanțelor: Vom face tot posibilul să evităm decizii de majorare a TVA sau a impozitelor

0
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, anunță că nu va fi nicio decizie privind majorarea TVA până la analiza execuției bugetare. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, după analiza execuției bugetare anuale. Ministrul Tanczos Barna spune...