duminică, decembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăAgenda zileiPrimarii vor primi mai puține fonduri europene pentru apă potabilă

Primarii vor primi mai puține fonduri europene pentru apă potabilă

-

Apa_potabilaMinistrul Mediului şi Schimbărilor Climatice,  Atilla Korodi, a declarat marţi, la Constanţa, că în perioada 2014-2020 se schimbă „regula jocului” privind accesarea  de fonduri europene pentru îmbunătăţirea calităţii apei, în sensul că autorităţile locale vor beneficia de mai puţini bani şi va fi necesară creşterea cofinanţării.

„Sunt companii puternice în România care, printr-un management adecvat şi cu o rigurozitate internă, merg pe calendarul propus spre absorbţie şi RAJA (Regia Autonomă Judeţeană de Apă – n.r.) Constanţa, cu toate proiectele naţionale, se încadrează în acest calendar. Doresc să dau un semnal pentru că, la ora actuală, nu avem facturi neplătite pe fonduri europene. Pur şi simplu suntem la Ministerul Mediului o echipă care reuşim să onorăm toate obligaţiile care vin pe fonduri europene, din fericire, şi încurajăm prin exemplele date de operatori cu bune practici manageriale şi de funcţionare absorbţie fonduri europene, pentru alţi competitori. De ce este atât de important? Se schimbă regula jocului pentru perioada 2014-2020”, a spus Atilla Korodi, într-o conferinţă de presă organizată la staţia de epurare Constanţa Nord.

Potrivit acestuia, fondurile disponibile din fonduri europene pentru îmbunătăţirea calităţii apei, „şi asta însemnând infrastructură de aducţiuni de apă potabilă în tratarea apei potabile, sisteme de colectare, de tratare a apelor uzate, vor beneficia de un buget mai mic alocat la nivel naţional din bugetul central european”.

„Asta înseamnă că trebuie să creştem cofinanţarea, unde statul român trebuie să participe masiv, dar, pe de altă parte, cu proiecte foarte bine prioritizate. Trebuie şi va exista şi o competiţie între autorităţile locale şi companii de apă, cum reuşesc să pregătească noul ciclu financiar şi portofoliul de proiecte. (…) Cine rămâne în urmă, din păcate, va fi responsabilitate politică a nivelului local, pentru că bugetul de stat va fi degrevat de mai multe obligaţii şi asta înseamnă automat şi o degrevare a bugetelor locale şi nu cred că cetăţenii comunităţilor locale au forţa financiară ca să susţină astfel de investiţii majore, care sunt necesare şi fac parte din obligaţiile noastre faţă de comunitatea europeană prin tratatul de aderare”, a declarat Attila Korodi.

După ce a vizitat staţia de epurare şi a analizat investiţiile cu finanţare europeană realizate de RAJA Constanţa prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Attila Korodi a vizitat şantierele de lucru pentru reabilitarea plajelor.

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a vizitat organizările de şantier ale antreprenorilor Porr Bau şi Van Oord, companii care execută lucrări de protecţie şi reabilitare a plajelor litorale.

Valoarea primei etape a proiectului „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud) şi zona Eforie Nord” este de peste 170 de milioane de euro, iar beneficiarul lucrărilor este Administraţia Naţională „Apele Romane”, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţişti condamnaţi pentru tortură

0
Nouă agenţi de poliție de la Secţia 16 din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. CITEŞTE ŞI: A crescut de 7...