Lista cu variantele de miniștri din Guvernul Orban s-a schimbat de la o zi la alta în ultima săptămână. Însă, după ultimele informații care circulă în mediul politic, se pare că a prins contur.
Liberalii s-au adunat sâmbătă la sediul PNL pentru a lucra la programul de guvernare și pentru a discuta despre campania electorală. La ședință participă și preşedintele Klaus Iohannis, fiind întâmpinat la sosire de către premierul desemnat Ludovic Orban.
Potrivit unor surse politice, tema principală este legată de numele viitorilor miniștri din Guvernul Orban. Aceleași surse politice spun că a fost conturată o listă, care cuprinde următoarele nume:
Premier: Ludovic Orban
Vicepremier: Raluca Turcan
1. Ministerul Educației, Cercetării și Sportului – Marilen Pirtea
2. Ministerul Sănătății – Vasile Rîmbu
3. Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor – Lucian Bode
4. Ministerul Agriculturii – Emil Dumitru
5. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu/Bogdan Huțucă
6. Ministerul Externe – Bogdan Aurescu
7. Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă
8. Ministerul Dezvoltării – Laurențiu Leoreanu
9. Ministerul Interne – Marcel Vela/Ion Ștefan
10. Ministerul Justiției – Ioan Cupșa/independent
11. Ministrul Culturii – Sergiu Nistor|Gigel Știrbu
12. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
13. Ministerul Energiei și Economiei, IMM-uri – Virgil Popescu
14. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Cristian Chirteș
15. Ministerul Fondurilor Europene – Bogdan Glăvan
16. Ministerul Tineretului și Sportului – Gabriel Toncean
Ludovic Orban: „Sunt minime puncte de divergenţă”
Ludovic Orban a declarat vineri că răspunsurile sale au fost pozitive la 90% dintre solicitările partidelor care au susţinut moţiunea de cenzură şi cu care a avut în această săptămână o primă rundă de negocieri pentru învestirea noului guvern.
„Sunt la fel de încrezător ca şi înainte de a demara aceste discuţii. Răspunsurile mele au fost în 90% dintre solicitările partenerilor – da, adică nu avem puncte. De la ALDE, care a solicitat chestiuni pe care şi noi, PNL, le susţinem, până la Pro România, până la USR, răspunsurile noastre au fost afirmative. Practic, eu pot să vă spun că, din punctul meu de vedere, sunt îndeplinite condiţiile”, a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului, întrebat cât de mari sunt şansele sale să obţină voturile necesare pentru învestirea guvernului, după prima rundă de discuţii cu partidele care au susţinut moţiunea de cenzură.
Ludovic Orban a menţionat că „sunt minime puncte de divergenţă” şi asta depinde de rezonabilitatea fiecărui partener, pentru că e evident că nu se pot înţelege pe toate punctele.
„În toate discuţiile pe care le-am avut cu toţi partenerii am fost extrem de deschişi, extrem de flexibili, am preluat o mare parte din punctele de vedere pe care le-au exprimat partenerii noştri şi, din punctul meu de vedere, atunci când se ajunge la decizii în fiecare formaţiune politică, nu văd motive serioase pentru care s-ar lua altă decizie decât aceea de sprijinire a guvernului”, a precizat el.
Cetățeanul TV