Biserica Ortodoxă sărbătorește, joi, 10 iunie, Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Paști. Tot astăzi este sărbătorită și Ziua Eroilor. La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de neuitare, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Înălțarea Domnului amintește de momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la Cer, în momentul în care se afla pe Muntele Măslinilor. Acesta i-a binecuvântat pe ucenicii săi, iar apoi și-a luat locul în Cer, în dreapta Tatălui. La această minune au fost prezenți și Apostolii, dar și doi îngeri.
În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numește Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios și a stat ascuns după pietre, apoi a povestit cum s-a înălțat Domnul Iisus la Cer. Documentele religioase menționează că sărbătoarea Înălțării Domnului a fost celebrată și în Răsărit, și în Apus, la 40 de zile după Paște, într-o zi de joi.
„Hristos s-a înălțat!”
În această zi, oamenii se salută cu urarea „Hristos s-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat!”. Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor Săi și le-a dovedit că El este Mântuitorul care a înviat.
După 40 de zile, Mântuitorul s-a arătat ucenicilor Săi pentru ultima dată și le-a promis că va trimite pe pământ Duhul Sfânt. Apoi a mers la marginea orașului Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, de unde s-a înălțat la cer, sub privirile lor.
Tradiții și obiceiuri de „Înălțare”
De Înălțare, se vopsesc ouă roșii. De asemenea, tradiția spune că femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casă fiindcă există credința că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.
În anumite regiuni, oamenii se lovesc cu leuștean pe corp de Ispas, ca să fie sănătoși tot anul. La fel și vitele sunt bătute cu leustean, ca sa se îngrașe și sa fie sănatoase.
Tot de Înălțare, sătenii își leagă frunze de nuc la brâu, pentru că legenda spune că Iisus Hristos a făcut același lucru, atrunci când s-a ridicat la cer. Femeile nu au voie să spele sau să calce rufe, nu trebuie să coasă și nici să facă treabă în casă și în gospodărie.
De asemenea, se spune că nu este bine să te cerți cu cineva de Înălțare. În plus, oamenii cred că nu trebuie să dai nimic cu împrumut în această zi, nici bani și nici alte obiecte.
Înălțarea Domnului a fost consacrată și drept Ziua Eroilor, prin deciziile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 și 2001. Astfel, în această zi se face pomenirea tuturor eroilor români, care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă.
La ora 12.00, în ziua de joi, 10 iunie 2021, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de neuitare, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Cetățeanul TV