Autostrada A7 Ploieşti-Paşcani, care străbate Moldova de la Nord la Sud și leagă provincia de București, este cel mai avansat proiect major de infrastructură rutieră din regiune, obiectiv prioritar pentru finanţarea prin PNRR (Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă).
Pptrivit Economedia, Autostrada Moldovei are în premieră un culoar de expropriere de 100 de metri lăţime (standardul este de 70 metri) pentru ca infrastructura secundară (drumuri tehnologice, laterale etc.) să poată fi transformată în pistă de biciclete, potrivit documentației CNAIR.
„Intrăm în linie dreaptă pentru construirea A7. Sunt gata studiul geotehnic și cel de fezabilitate pentru tronsonul Ploiești-Buzău din Autostrada Moldovei. După aprobarea lor azi de către CNAIR, în această săptămână va fi obținut și acordul de mediu pentru acest segment.Calendarul pe care l-am anunțat rămâne valabil: în mai, începem licitația pentru execuția tronsonului, lung de 63 de km, care cuprinde 6 noduri rutiere, 42 de poduri și viaducte, 4 parcări securizate și 159 de hectare de perdele forestiere”, a anunțat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.
A7 urmează traseul DN 1 B şi mai ales DN 2-E 85, şosele europene care traversează localitate după localitate, deci va deservi şi traficul local, nu doar pe cel de tranzit naţional şi internaţional.
Un alt element în premieră pentru o autostradă de la noi se referă la numărul mare al nodurilor rutiere. De exemplu, pentru primul lot – cel dintre Ploieşti şi Buzău, în lungime de 63 de kilometri – vor fi şase noduri, deci câte unul, în medie, la 10 kilometri.
Cetățeanul TV