Guvernul condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a asumat rolul de a transforma investițiile într-un pilon principal al creșterii economice a României. Comenzile record venite din partea statului din ultima perioadă au ridicat masiv piata de construcții.
Proiecte de infrastructură, spitale și școli, în valoare de peste 10 mld. euro sunt în prezent scoase la licitație, iar multe altele urmează să fie publicate. Până în 2030, se așteaptă realizarea de proiecte publice de cel puțin 120 mld. euro și proiecte private de 50-60 mld. euro.
Construcțiile au deschis în forță anul 2024, iar creșterea va continua și în 2025
Sectorul construcțiilor în România se află într-o perioadă de creștere semnificativă, susținut de investițiile masive deblocate de Guvernul PSD anul trecut pentru proiectele cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și prin programe finanțate prin fonduri guvernamentale.
Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), se estimează că volumul lucrărilor de construcții va înregistra o creștere de 7,6% în 2024, iar această evoluție va continua și în 2025, cu un plus de 9,1%. Pe ansamblul perioadei 2024-2027, creșterea totală se estimează că va fi la nivelul de peste 35%, față de anul 2023.
Guvernul Ciolacu a scos în 2024 la licitație sute de contracte, cu o valoare de peste 13 mld. euro
În prezent, sute de contracte publice se află în licitație pe platforma SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), căutându-și executanții. Aceste proiecte acoperă diverse domenii, inclusiv infrastructură, spitale, clădiri pentru instituții publice de învățământ și dotarea cu energie termică a orașelor.
În total, de la începutul anului aproximativ 650 de proiecte au fost publicate pe SEAP, având o valoare cumulată de 67,6 mld. lei (peste 13 mld. euro), un efort administrativ coordonat la nivelul Cabinetului condus de Marcel Ciolacu.
Printre beneficiarii acestor proiecte de mare valoare se numără Compania Națională de Căi Ferate (CFR), Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța, Politehnica București și diverse administrații locale, inclusiv cea din Râmnicu Vâlcea.
Creșterea de PSD, la peste 97%, a absorbției de fonduri UE pune miliarde de euro la dispoziția firmelor de construcții
Piața construcțiilor a căpătat dinamism în ultimii ani, datorită implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice. Această perspectivă promițătoare deschide oportunități semnificative pentru companiile de construcții, oferindu-le posibilitatea de a se angaja în lucrări valoroase și importante care le pot asigura veniturile pentru anii următori.
Valoarea pieței implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice este estimată în prezent la 11 mld. euro, iar potențialul acesteia este imens, având în vedere că valoarea totală a proiectelor în execuție și planificate până în 2036 se ridică la 20 mld. euro.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Cetățeanul TV