O sută români din diaspora cu rezultate deosebite în domeniul antreprenoriatului, al sportului, al ştiinţei sau al artei au fost premiaţi, joi seara, în cadrul galei „Top 100 români de pretutindeni”, desfăşurată la Opera Naţională Bucureşti.
Evenimentul organizat de RePatriot a fost lansat cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire şi a ajuns astfel la a şasea ediţie.
Marius Bostan, antreprenor şi iniţiator RePatriot, a precizat în debutul galei că iniţiativa urmăreşte promovarea românilor cu rezultate remarcabile, care îi pot inspira pe românii de acasă, precum şi pe cei care trăiesc peste hotare. El a menţionat că există mii de români în diaspora „care sfinţesc locul în care trăiesc şi muncesc, oameni apreciaţi în ţările de adopţie”. Până în prezent, în cele cinci ediţii ale topului au fost premiaţi 500 de români.
„Mulţi români nu se simt doriţi acasă. Mulţi români nu au încredere în viitorul României. Mulţi dintre românii plecaţi, din păcate, s-au îndepărtat prea mult de ţara mamă. Cred că acest mesaj, al acestei gale şi mesajul summitului RePatriot ar fi minunat să ajungă la ei. (…) Să ştiţi că puterea unui lider stă în primul rând în credinţa lui. Credinţa noastră, a celor de la RePatriot, este că niciun efort nu este prea mare pentru a pune umărul la o Românie mai bună, mai puternică, mai sigură. Şi cea mai mare bogăţie a unei ţări sunt oamenii acesteia. Puterea lui ‘împreună’ să ştiţi că nu are graniţe”, a spus Marius Bostan.
Printre cei care au fost premiaţi s-au numărat:
– Antreprenoriat: Paul Mantea (SUA), Daniel Hagen (Elveţia), Liliana Cucu Grosjean (Franţa), Maria Micsia (Canada), Doru Munteanu Angelo (SUA);
– Management: Raluca Epureanu (Marea Britanie), Alexandra Pavel Călugăr (Germania), Adrian Boruz (Marea Britanie);
– Categoria „Profesionişti”: Adrian Ciprian Dănilă (SUA), Luiza Diculescu (Italia), Adriana Mureşan (Spania), Ruxandra Muys-Stoian (SUA);
– Sănătate: Laura Ghibu Ventimiglia (Suedia);
– Educaţie: Mariana Filimon (Germania);
– Ştiinţă: Marius Stan (SUA), Ana Andrieş (Marea Britantie);
– Categoria „Serviciu public şi legal”: Ştefan Bucovineanul Voloşeniuc (Marea Britanie), Georgeta Dumont Argeşanu (Franţa), Ştefan Mihailov (Serbia).
„Ştiţi, în 1848, câţi erau paşoptiştii? O sută”
Sandra Pralong, consilier de stat, a declarat că a revenit în România în anul 1990, după ce a crescut în Elveţia şi s-a format în SUA.
„Ştiu cât de importantă este recunoaşterea ţării tale faţă de eforturile, faţă de ce ai reuşit în străinătate, de multe ori de unul singur sau ajutat doar de prieteni. (…) Dacă dumneavoastră aţi putut, în ţări străine, departe, în locuri necunoscute, cu un spirit şi un curaj extraordinar, cu siguranţă că noi toţi, în România, putem de asemenea să transformăm ţara asta. Ştiţi, în 1848, câţi erau paşoptiştii? O sută. Au transformat o ţară întreagă. Noi, în străinătate, suntem peste 5 milioane. Oare nu putem face din România aceasta raiul care, de fapt, este?”, a întrebat ea.
Felix Pătrăşcanu, antreprenor şi lider RePatriot, a subliniat importanţa aducerii în România de către cei care au reuşit în diferite domenii a mentalităţii căpătate în ţările de adopţie.”Noi avem o problemă, în momentul de faţă, cu mentalitatea. Eu cred că dacă schimbăm puţin modul de a gândi putem să facem lucruri multe şi cred că nu ar fi neapărat nevoie de sume importante de bani, ci de felul de a gândi pozitiv şi de a găsi oportunităţi în România. Pentru că, vă rog să mă credeţi, România are foarte multe oportunităţi, deoarece România are în continuare foarte multe lipsuri”, a susţinut acesta.
„Mesaj pentru Guvernul român: Să lase sectorul privat să o ia înainte”
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, a făcut apel la guvern să reducă taxele şi „să lase sectorul privat să facă ce face cel mai bine”.
„E foarte important să aduci înapoi, în România, ce ai învăţat în Occident, în America sau în alte ţări, să înveţi şi să arăţi oamenilor că antreprenoriatul şi afacerile pot să funcţioneze şi în România. Şi am şi eu un mesaj pentru Guvernul român: să stea înapoi şi să lase sectorul privat să o ia înainte. Taxe mai mici. Să lase sectorul privat să facă ce face cel mai bine. (…) Oamenii nu o să plece din România dacă au speranţă şi văd un viitor mai bun pentru ei şi copiii lor. Şi nu vorbesc numai de bani. Vorbesc de speranţă, de educaţie, de sănătate, de multe lucruri care trebuie făcute”, a afirmat el.
Cetățeanul TV