Premierii României și Franței, Marcel Ciolacu, respectiv Michel Barnier, au discutat luni seara la Paris, printre altele, despre un nou pas în parteneriatul strategic dintre cele două țări, cu o „foaie de parcurs” reînnoită, care vizează schimburi comerciale mai puternice, proiecte energetice comune și o prezență militară sporită din partea Franței în România.
Franța este al treilea partener economic al României, cu un schimburi comerciale de peste 11,5 miliarde de euro, fiind una dintre țările cu care avem o balanță comercială pozitivă, de aproximativ 700 milioane de euro.
Unul dintre subiectele discutate a fost colaborarea economică și energetică, în contextul în care România și Franța și-au setat noi obiective comune.
Un exemplu ar fi un posibil parteneriat între gigantul francez de energie EDF și Hidroelectrica, o colaborare care are potențialul de a întări independența energetică a României. Franța și-a exprimat interesul pentru investiții pe termen lung în infrastructura energetică, contribuind astfel la stabilitatea și siguranța energetică a regiunii.
„Contextul economic mondial face și mai importantă aprofundarea componentei economice a Parteneriatului nostru Strategic, cu accent pe domeniile generatoare de plus valoare: IT&C, aeronautică, energie, industria de apărare. Dublarea volumului comerțului bilateral în cei 16 ani de Parteneriat Strategic, tendința sa ascendentă și parteneriate economice cu tradiție precum Dacia-Renault reprezintă argumente solide pentru a continua cooperarea noastră într-o formulă consolidată”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„Dacian Spring”
Pe de altă parte, Franța, care are deja aproximativ 800 de soldați staționați în România, intenționează să-și extindă prezența militară și să organizeze, în 2025, un exercițiu comun denumit „Dacian Spring”.
În pregătirea acestei colaborări, România va construi un pod strategic la Voila/Cincu, solicitat de partea franceză. Totodată, Franța și-a rearătat interesul pentru producerea de echipamente militare în România, și anume la o uzină de elicoptere la Ghimbav, care să susțină transferul franco-român de tehnologie în sectorul aeronautic.
Din delegația Guvernului României mai fac parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, vicepreședinte al Parlamentului European, consilier onorific al prim-ministrului, Victor Negrescu, CEO Hidroelectrica, Borbèly Karoly.
Cetățeanul TV