După aproape 16 ani în care Radu Mazăre a ocupat fotoliul de primar, Constanța este un oraș dezolant, plin de gropi în asfaltul de pe drumuri și de pe trotuar, cu stații de autobuz în care cobori direct în noroi, câini vagabonzi și cu mașini parcate alandala.
Succesorul lui Radu Mazăre la Primăria Constanța, Decebal Făgădău, nu a reușit (sau nu a vrut) să „vindece” orașul de „rănile” cu care s-a ales într-un deceniu și jumătate.
Mai ales în cartiere, dar și în zona centrală, Constanța arată ca Bucureștiul din anii 90. La tot pasul sunt prezente buticuri făcute după cum a avut chef proprietarul – unele chiar din cornier – iar trotuarele au fost lăsate de izbeliște, fiind pline de gropi. Străzile arată ceva mai bine, dar nici acestea nu sunt lipsite de adevărate cratere, pe alocuri.
Revenind la trotuare, acestea sunt ocupate de mașini parcate după cum i-a trecut prin minte șoferului. Și mașini parcate nu sunt doar pe trotuare, ci și pe spații (foste verzi) care acum sunt acoperite cu noroi.
Noroiul este prezent și în unele stații de autobuz din municipiul Constanța, așa cum se poate vedea din imaginea alăturată, surprinsă de reporterul Cetateanul.net în zona CET. Te dai jos din autobuz și te nămolești pe pantofi.
Radu Mazăre a scos tramvaiele și troleibuzele
Și, că tot a venit vorba de transportul în comun, acesta este asigurat exclusiv cu autobuzele MAZ cumpărate în urmă cu ceva ani din Belarus, după ce Radu Mazăre a decis să scoată șinele de tramvai montate în anii 80 și să desființeze liniile de troleibuze. Biletul de autobuz costă 1,5 lei (față de 1,3 lei în București), dar dacă vrei să mergi în Mamaia trebuie să compostezi două bilete.
De anvelopare termică a blocurilor, nici poveste în orașul de la malul mării, chiar dacă Primăria ar fi putut accesa fonduri europene nerambursabile pentru aceste lucru. Oamenii și-au mai făcut anvelopare „pe persoană fizică”, vorba fostului primar de la Sectorul 5 din București Marian Vanghelie. Așa că blocurile, și așa urâte, arată ca un puzzle, pentru că nu toți proprietarii și-au pus pe exterior polistiren expandat.
În treacăt fie spus, în Constanța încălzirea centralizată a devenit pur și simplu un lux, deoarece aici este unul dintre cele mai mari tarife pentru gigacalorie din țară. Doar la Mangalia este mai scump. Așa că nu este de mirare că proprietarii tot mai multor apartamente au renunțat la termoficare și și-au instalat centrale pe gaz, așa că fațadele blocurilor sunt „ornate” de țevile de aerisire ale centralelor.
Și, pentru ca dezastrul să fie complet, nu puține sunt maidanele din cartiere unde își fac veacul câinii vagabonzi.
CFR a modernizat gara, Primăria a lăsat trotuarele de izbeliște
Și nu numai în cartiere imaginea Constanței condusă aproape 16 ani de Radu Mazăre este dezolantă. În zona gării, peisajul este similar. Ce-i drept, în stațiile de autobuz de aici nu cobori în noroi, dar asfaltul este plin de gropi, nemaifiind înlocuit de mai bine de un deceniu. Și străzile din zona gării sunt pline de gropi, așa cum se poate vedea în imaginea alăturată.
Degeaba CFR SA, gestionarul infrastructurii feroviare din România, a modernizat clădirea gării în urmă cu câțiva ani, din moment ce afară te așteaptă dezastrul lăsat de administrația Radu Mazăre și perpetuat de actualul primar, Decebal Făgădău, pesedist și el. Mai mult, Făgădău a fost ani buni viceprimar și mâna dreaptă a lui Mazăre, așa că nu este de mirare de ce orașul arată așa. În rest, imaginile nu mai au nevoie de alte comentarii…
Cetățeanul TV
Nici acum nu am scapat de administratia Mazare pt .ca Fagadau ,actualul primar era viceprimar si semna tot ce spunea Mazare.Orasul este 0 aglomeratie de imobile construite haotic ,strazi degradate ,masini pe trotuare, parcuri distruse si invadate de masini, centrul orasului degradat ca dupa bombardamente si gunoaie cit cuprinde.Populatia in majoritate este salbaticita cu putina scoala si civilizatie, dar buni votanti PSD.