Moţiunea iniţiată de către PSD şi ALDE împotriva guvernului Grindeanu va fi dezbătută şi supusă votului, astăzi, de la ora 11, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
Pentru prima dată după 1989, un guvern trebuie să treacă testul unei moţiuni depuse de formaţiunile care l-au susţinut la învestire, însă rezultatul este incert în condiţiile în care partidele de opoziţie nu sunt dispuse să-i ajute pe social-democraţi să-şi dărâme propriul guvern, iar numărul susţinătorilor lui Grindeanu din rândul parlamentarilor PSD este greu de evaluat.
Şedinţa va debuta cu o nouă lectură a textului moţiunii de cenzură, aceasta fiind citită prima dată în plen duminica trecută. PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.
Cum vor vota partidele
VOTURI PENTRU CĂDEREA LUI GRINDEANU
PSD-ALDE. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este semnată de 222 parlamentari de la PSD şi ALDE. De la PSD, deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi duminică. De la ALDE, lipsesc trei semnături. Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie ca miercuri 233 de parlamentari să voteze în favoarea acesteia.
Şansele de succes ale moţiunii de cenzură sunt greu de evaluat. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari (PSD – 221, ALDE – 26), însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.
Însă, trocul pe care Dragnea l-a forțat cu UDMR pentru a fi sigur de victoria de astăzi, fără să aibă aprobarea membrilor partidului, l-a făcut să piardă încrederea membrilor PSD din Ardeal. La întâlnirea de aseara pe care a inițiat-o Dragnea la Rin Grand Hotel, potrivit informațiilor prezentate public de Cozmin Gușă, au refuzat să se prezinte mare parte din parlamentarii PSD și ALDE din județele din Transilvania. Potrivit lui Gușă, aceștia reprezintă aproximativ 25% din total, fapt care ar pune serios sub semnul întrebării moțiunea de cenzură de miercuri, inițiată de Dragnea împotriva propriului Guvern condus de Sorin Grindeanu.
NU VOR VOTA
PNL, liberalii au 98 de parlamentari, aceșyi au anunțat că nu vor vota nici da, nici contra moțiunii. Prin urmare, nu vor oferi voturi pentru căderea lui Grindeanu.
USR are 43 de parlamentari care nu vor participa la dezbateri.
UDMR are 30 de parlamentari, care după negocierile eșuate cu PSD nu vor participa nici ei la ședința de astăzi.
PMP are 26 de parlamentari. Traian Băsescu a anunțat că partidul său nu va susține moțiunea.
VOTURI DECISIVE, POSIBIL
MINORITĂȚILE au 17 parlamentari, aceștia vor vota fiecare în funcție de conștiință, așa cum a declarat liderul acestora, Varujan Pambuccian.
INDEPENDENȚI, acum sunt trei parlamentari neafiliaţi.
Conform ultimelor surse, minoritățile și independenții vor vota în mare cu Dragnea în schimbul unor avantaje promise de liderul PSD.
Cetățeanul TV