miercuri, decembrie 4, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalVIDEO Traficul greu deviat pe strada Soveja crapă casele. Nicușor Dan recidivează

VIDEO Traficul greu deviat pe strada Soveja crapă casele. Nicușor Dan recidivează

-

Locuitorii străzii Soveja, din Capitală, trăiesc un adevărat coșmar! Pereții caselor au început să se crape, după ce primarul general Nicușor Dan a decis, cu de la sine putere, să devieze pe acolo o linie de autobuze. Asta cu toate că traficul este limitat la 3.5 tone, iar strada nu are terasament. Or, un autobuz cântărește la gol peste 19 tone.

Anchetă realizată de Sorin Ghica și Cătălin Antohe

Primarul Capitalei Nicușor Dan lovește din nou! Strada Soveja, care face legătura între Calea Griviței și strada Aviator Popișteanu, era o străduță liniștită până în august 2024, atunci când primarul general a decis să devieze pe aici traseul liniei STB 686, în contextul lucrărilor de construire a magistralei de metrou M6, din zona 1 Mai.

Străduța fără terasament, cu o singură bandă și cu locuri de parcare marcate, a preluat peste noapte traficul deviat de pe trei mari bulevarde, cu șapte benzi de circulație – Calea Griviței, Ion Mihalache și Expoziției. Și tot peste noapte, angajații primăriei au șters marcajele locurilor de parcare de pe strada Soveja și au trasat două benzi de circulație pe străduța care are mai puțin de 6 metri lățime!?!

Cum s-a ajuns la această aberație

Deja „expert” în urbanism, Nicușor Dan a ajuns și specialist în trafic. Motiv pentru care nu se mai consultă cu adevărații specialiști, de care Primăria Capitalei, dar și Brigada de Poliție Rutier, nu duc lipsă.

Pe motiv că ar fi avizat proiecte urbanistice – declarate ilegale de Nicușor Dan, nu de vreo instanță de judecată, primarul general a desființat practic Comisia Tehnică de Circulație. Din  august 2024, toate avizele de circulație emise în Capitală sunt aprobate, practic, personal de fostul activist. Acum, această decizie are consecințe nefaste.

Specialiștii în administrație confirmă că situația gravă de pe strada Soveja nu este decât o consecință a desființării Comisiei Tehnice de Circulație dispusă de primarul general. 

Calvarul locuitorilor de pe strada Soveja

Localnicii se plâng că, la scurtă vreme după ce traficul autobuzelor STB a fost deviat pe strada lor, pereții caselor au început să se crape.

„E un trafic infernal, strada Soveja e drum de categoria a doua, cu o singură bandă. Peste noapte, a fost inventată o a doua bandă, eliminându-se locurile de parcare marcate și trecute în regulament. La fix o săptămână după ce traficul a fost deviat pe aici au apărut fisuri în pereți și în pardoseala de la demisol. Fisuri au apărut și în gardul de zid, iar porțile au început să se încline și nu se mai pot deschide. Casa are fundație și subsol din beton și cu toate acestea, din cauza traficului greu, au apărut aceaste probleme. Vecinii au aceleași probleme, la unii nici geamurile nu se mai închid cum trebuie, au apărut fisuri în structura caselor. Sunt crăpături de poți să bagi mâna prin ele. Nu vorbim de mofturi, ci de degradarea caselor noastre, care ne pune viața în pericol. Este abuz și lipsă de profesionalism din partea Primăriei Capitalei! Nu s-a ținut cont de limita de tonaj de 3,5 tone, nici de limita de viteză. Pe stradă trec basculante, camioane grele și autobuze!

Am făcut reclamație și la Brigada de Poliție Rutieră, care s-a exonerat de orice răspundere. A dat vina pe administratorul drumului, adică Primăria Capitalei.

Nu știm cui să ne mai adresăm, pentru că, practic, cei care trebuie să ne protejeze ne pun în pericol, a declarat, pentru Cetățeanul, proprietara unui imobil de pe strada Soveja.

Și alți localnici trăiesc același coșmar. „E ceva infernal, au apărut crăpături în pereți și în pardoseală, ușile nu se mai închid. Primăria Capitalei care a generat acest coșmar parcă așteaptă să ne cadă casele! Cui să ne mai adresăm?”, ne-a mai declarat un alt proprietar.

Problemă de matematică pentru Poliția Rutieră și matematicianul Nicușor Dan

Sesizările făcute de locuitorii de pe strada Soveja nu l-au impresionat pe primarul general Nicușor Dan. Devierea traficului greu încalcă flagrant legislația rutieră. Astfel, traficul de pe strada este limitat la 3.5 tone, existând indicatoare rutiere în acest sens.

Îl provocăm pe matematicianul Nicușor Dan să rezolve o problemă „complexă” de matematică: dacă un autobuz STB care cântărește 19 tone la gol, poate circula pe un drum cu o restricție de tonaj de 3.5 tone?

Răspunzând (formal) sesizărilor făcute de locuitorii de pe strada Soveja, Brigada de Poliție Rutieră (BPR) se spală pe mâini și dă vina pe administratorul drumului public, adică Primăria Capitalei: „Propunerile de reorganizare a circulației au fost aprobate în prealabil de către administratorii drumului public și de către Primăria Municipiului București”.

Mai mult, poliția dezinformează fără nicio jenă, susținând că echipaje ale Brigăzii Rutieră veghează pentru respectarea limitei de 3.5 tone.

„Pentru suplimentarea semnalizării rutiere temporare, au fost instalate indicatoare rutiere de interzicere a accesului vehiculelor cu masa totală maxim autorizată mai mare de 3,5 tone, în acest sens fiind prezente şi echipaje ale Brigăzii Rutiere”, precizează BPR.

Reporterii noștri au fost de mai multe ori în zonă, pentru a discuta cu localnicii, dar niciodată nu au observat vreun echipaj de poliție care să verifice dacă se respectă tonajul.

Îi întrebăm pe polițiștii de la Brigada Rutieră de ce permit accesul pe strada Soveja a autobuzelor STB care cântăresc 19.5 tone?

O întrebare fără răspuns, care subliniază încă o dată demagogia Poliției Rutiere: „Pe această cale, vă asigurăm de întregul nostru suport pentru soluționarea problemelor aflate pe linia de competență a Poliției Rutiere…”.

Poliția Rutieră dă vina pe Primăria Capitalei și minte de îngheață apele

Cum explică Primăria Capitalei sfidarea legii

Am solicitat Primăriei Capitalei să ne spună de ce traficul rutier deviat pe strada Soveja nu respectă restricția de 3.5 T și dacă are cunoștință despre problemele cu care se confruntă locuitorii străzii Soveja din cauza aceasta.

Autobuzele STB nu respectă limita legală de tonaj

Primăria Capitalei ne-a „pasat” la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), asociație înființată de Primăria Capitalei și din care fac parte reprezentanți ai Consiliului General al Municipiului București, ai Consiliului Județean Ilfov și ai consiliilor locale din Ilfov.

 TPBI ne-a transmis un răspuns ridicol, în disprețul legii: „Precizăm că pe Strada Soveja nu existau restricții de circulație a vehiculelor cu masa de peste 3,5 tone la momentul implementării planurilor de trafic”. Cu alte cuvinte, Primăria Capitalei poate să încalce legea.

Strada Soveja, înainte ca primarul Nicușor Dan să devieze traficul greu pe această stradă

Funcționarii dau dovadă de dispreț și față de cei cărora au început să le crape casele, din cauza autobuzelor STB.

„În ceea ce privește analizarea fluxurilor de trafic de pe artere, aceasta nu intră în competența TPBI”, este replica sfidătoare a reprezentanților Primăriei Capitalei.

Radu Dinulescu: „Primarul general a mai făcut un act dictatorial, blocând activitatea Comisiei Tehnice de Circulație”

Specialiștii în administrație spun că s-a ajuns în această situație din cauza primarului general Nicușor Dan, care a blocat Comisia Tehnică de Circulație, din care făceau parte specialiști în trafic, pentru a putea dispune, după bunul plac, de eliberarea documentelor de urbanism.

„Administrația Străzilor se consultă cu specialiștii în trafic de la Comisia Tehnică de Circulație, din care face parte Direcția de Poliție Rutieră și specialiști în trafic externi, dar și interni din Primărie, comisie aflată în subordinea Direcției de Transport a Municipiului București. În urmă cu mai multe luni, primarul general a mai făcut un act dictatorial, blocând activitatea Comisiei Tehnice de Circulație, pentru un motiv absolut mercantil: să nu se mai dea avize de circulație pentru solicitanții de autorizații de construire. Adică, Nicușor Dan a mai găsit o formă ilegală de a bloca emiterea de autorizații de construire. Fără o procedură a întrunirii Comisiei, specialiștii în trafic nu mai sunt consultați. Acum, aceste decizii se iau strict la nivelul unui singur om – primarul general Nicușor Dan. Acest om, care spune că se pricepe și la urbanism, și la arhitectură, și la trafic, este cel care ia deciziile în locul adevăraților specialiști. Din acest motiv legea e încălcată brutal”, a explicat, pentru ziarul Cetățeanul, avocatul Radu Dinulescu, specializat în dreptul urbanismului.

„Ceaușescu a făcut urbanismul în Capitală. Acum, a venit un altul, care nu înțelege orașul…”

Potrivit acestuia, este culmea ca cel care pune restricția și știe de ce o pune să fie cel care invocă lipsa restricției. Avocatul spune că primarul general poate fi asemănat cu Ceaușescu, care lua singur toate deciziile legate de urbanismul Capitalei, fără să aibă niciun fel de expertiză.

„Acel drum are o fundație gândită pentru riverani, adică pentru mașini cu o masă mai mică de 3 tone. Acea stradă nu are terasament care să permită un trafic mai greu. Proprietarul domeniului public este Municipiul București care, conform legii, este reprezentat de primarul general. El ia deciziile, dar fără să se sfătuiască cu specialiștii în trafic. Nu STB a hotărât pe unde să fie deviat traseul. Toate datele sunt la Administrația Străzilor și la primarul general. Este culmea ca cel care pune restricția și știe de ce o pune să fie cel care invocă lipsa restricției. Este de un absurd total! Ei știu cum a fost făcut drumul și ce trafic suportă. Această deviere a traficului se putea face în multe feluri, numai că ea nu trebuie decisă de un singur om, așa cum se întâmpla pe vremea lui Ceaușescu. Timp de 30 de ani, Ceaușescu a făcut urbanismul în Capitală și a făcut ca orașul să semene ca Beirutul bombardat. Acum, a venit un altul, care nu înțelege orașul, și ia decizii la fel ca Ceaușescu, fără specialiști. Aici am ajuns”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu.

Coșmar cu repetiție. Cum s-au degradat casele de patrimoniu de pe strada Paleologu

Strada Soveja nu este singura „victimă” a primarului general Nicușor Dan. Pe 14 aprilie 2024, traseul liniilor de tramvai 16 și 5 către Piața Sf. Gheorghe a fost deviat pe o străduță îngustă – Paleologu, în contextul lucrărilor la Hanul Solocolu, monument istoric. Asta cu toate că în 1997 tot Primăria Capitalei scosese liniile de tramvai de pe această stradă, pentru că imobilele vechi, construite înainte de 1900, unele dintre ele aflate în patrimoniu național, începuseră să se năruie. Unele dintre aceste imobile au chiar și „bulină roșie”.

Acum, decizia „expertului” în trafic Nicușor Dan a pus din nou în mare pericol acele case. Proprietarii au depus reclamații la primărie, după ce pereții caselor au început să se crape. Exact ca pe strada Soveja! Și tot ca în cazul străzii Soveja, pe strada Paleologu traficul era limitat la 3.5 tone!?! Asta nu l-a impresionat însă pe primarul general.

Nicușor Dan a avut aceeași atitudine față de proprietarii care au făcut zeci de reclamații că le cad casele din cauza traficului greu. Timp de un an, Nicușor Dan a refuzat să devieze traficul greu de pe acea stradă, până când specialiști externi angajați de proprietari să facă expertize nu au arătat că tramvaieie sunt cauza problemelor. Nicușor Dan a arătat nu doar că nu se pricepe, dar și că nu-i pasă de proprietatea privată, prin decizii care n-au nicio legătură nici cu legalitatea, nici cu prevederile tehnice”, a spus avocatul Radu Dinulescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Cîţu a rămas fără mandat de parlamentar

0
Florin Cîțu, fost prim-ministru și fost președinte al PNL, nu va face parte din viitorul Parlament. Acesta a candidat pentru un post de senator în județul Galați. CITEŞTE ŞI: Pe cine doreşte premier Călin Georgescu Cele patru mandate de senator din...