Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe vremea când conducea Asociația „Salvați Bucureștiul”, a furnizat Olandei, prin Comisia Europeană, pretextele pentru a respinge aderarea României la spațiul Schengen.
Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Ani de zile, Nicușor Dan a informat Comisia Europeană, la fiecare 6 luni, despre nepunerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive de către Primăria Capitalei, informări care erau contabilizate drept încălcări ale statului de drept în România, în rapoartele anuale ale mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Olanda s-a folosit sistematic de acest pretext pentru a se opune aderării României la Schengen.
După ce a fost ales primar general, Nicușor Dan a prins năravul predecesorilor săi: refuză sistematic să pună în aplicare tocmai hotărârile judecătorești definitive care vizează Primăria Capitalei. Curată ipocrizie!
Primarul Nicușor Dan, „coada de topor” a olandezilor
Chiar și acum Olanda asociază nejustificat aderarea României la Spațiul Schengen de respectarea MCV. Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees, declara zilele trecute că România trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV).
Ambasadorul a punctat că decizia Olandei va ține cont, pe lângă gradul de securizare a frontierelor, și de progresele Bucureștiului în domeniul Justiției și al statului de drept din România. Iar Nicușor Dan a fost una dintre „uneltele” folosite de olandezi în acest joc.
În 2014, Nicușor Dan, pe atunci președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, chiar se lăuda că trimite periodic rapoarte la Comisia Europeană, pentru nerespectarea MCV!
„În mod constant, la fiecare 6 luni, când vine delegația Comisiei Europene pentru mecanismul de cooperare și verificare în justiție, noi semnalăm încălcările flagrante de către autoritățile publice a hotărârilor judecătorești”, se împăuna Nicușor Dan cu isprăvile sale, într-un interviu.
Ba mai mult, în 2013, Delegația Comisiei Europene pentru MCV chiar s-a întâlnit cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din România, ocazie cu care președintele Asociației „Salvați Bucureștiul” Nicușor Dan a înmânat membrilor delegației documente despre mai multe cazuri care exemplificau pretinse derapaje de la statul de drept în România. Este vorba despre hotărâri judecătorești nerespectate de către autoritățile locale, nefuncționarea instituțiilor de control – Inspectoratul de Stat în Construcții, Prefectul, Parchetul, hotărâri ale instanțelor judecătorești cu suspiciuni de corupție sau de presiune politică etc.
Ipocrizia primarului general Nicușor Dan
Alimentat de Nicușor Dan și asociația sa, premierul olandez Mark Rutte nu a pierdut nicio ocazie să dea peste nas României. „Veți intra în Schengen când veți îndeplini toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția corectă!”, declara olandezul în 2019, la Summitul de la Sibiu, cu ocazia Zilei Europei.
Odată ajuns primar al Capitalei, Nicușor Dan a uitat că, pe vremea când era activist, informa Comisia Europeană despre nerespectarea de către municipalitate a unor hotărâri judecătorești. Cu ipocrizie, primarul Nicușor Dan refuză, la rândul său, executarea unor decizii ale instanței. Mai mult, el acceptă să plătească, lună de lună, din bani publici, sume uriașe drept despăgubiri, amenzi și penalități, numai să nu execute hotărârile judecătorești!
Vom detalia zilele următoare cazurile de nepunere în executare a hotărârilor judecătorești definitive și de risipă nesimțită a banului public, deja documentate!
Cazul Nicușor Dan, „documentat” de Caragiale
Caragiale e nemuritor … știam asta dar în cazul Nicușor Dan avem încă o confirmare. Într-una dintre schițele sale celebre, „Tempora”, Caragiale descrie cazul lui Coriolan Drăgănescu, studentul bătut sălbatic, în timpul unui protest de forțele de Poliție. Ulterior, ajuns inspector de Poliție, același Coriolan Drăgănescu a dat ordin să se tragă în studenți:
Acum câțiva ani, unul dintre cei mai de seamă studenți ai Universității noastre era și tânărul Coriolan Drăgănescu. Avea inteligența vie, caracter de bronz, temperament de erou; pe lângă acestea, natura-l înzestrase cu un talent de orator de o putere irezistibilă.
„Se-ntelege că, posedând astfel de calități, Coriolan trebuia să ajungă în fruntea camarazilor lui. El conducea toate mișcările studențimii. De câte ori generoasa tinerime universitară, nemaiputand sta indiferentă față de împrejurările politice, se hotăra să-și spună și ea cuvântul ei, Coriolan îi strângea rândurile, o organiza, o îmbărbăta, o înflăcăra și o ducea – la statuia lui Mihai Viteazul. (…)
Guvernul a-nnebunit! Mizerabilii își fac de cap! Aseară, pe când studențimea, adunată la statuia lui Mihai Bravul, asculta cu inima încordată, cu sufletul transportat, patrioticul și magistralul discurs al tânărului și eminentului student Coriolan Drăgănescu, asupra dreptului ce-l are poporul de a protesta contra guvernului banditesc, politia a dat năvală asupra acelora care vor fi mâine fala țării și, lovind, zdrobind, zdrelind orbește, și-a făcut loc până la statuia eroului de pe treapta căreia vorbea oratorul, scria într-un ziar al studențimii române.
După câțiva ani, același ziar menționează:
„Sângele generoasei tinerimi romane a roșit marmora albă pe care se ridica statuia celui mai mare erou român!
Să nu creadă însă bandiții că nu va veni ora pedepsei!
Ucigașii tinerimii sunt notați și nu vor scăpa de răspundere măcar de s-ar ascunde în gaură de șarpe.
Îndeosebi, promitem nerușinatului inspector polițist, canaliei ordinare, mișelului fară rușine, sălbaticului zbir și călău antropofag, care răspunde la dezgustătorul nume de Coriolan Drăgănescu…”
Cetățeanul TV