vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalTehnocrații lui Cioloș! Vezi cine sunt miniștrii Guvernului propus de fostul comisar...

Tehnocrații lui Cioloș! Vezi cine sunt miniștrii Guvernului propus de fostul comisar european

-

dacian ciolosUPDATE Premierul desemnat Dacian Cioloș a retras, duminică seară, propunerea anunțată inițial pentru Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Nominalizarea pentru Ministerul Sănătății trimisă Parlamentului în această seară de către prim-ministrul desemnat Dacian Cioloș este conferențiarul universitar doctor Patriciu Achimaș-Cadariu, în prezent director al Institutului Oncologic Cluj-Napoca.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat, duminică, într-o conferință de presă, lista miniștrilor cu care  se va prezenta, luni și marți, în fața Parlamentului pentru a obține învestitura.

Cioloș a declarat că a urmărit să aleagă în echipa guvernamentală pe care o propune oameni „profesioniști, integri, deschiși spre dialog”.

Miniștrii propuși de Dacian Cioloș

Dacian Cioloș
vicepremierul Vasile Dâncu

– Vicepremier și ministrul dezvoltării, Vasile Dâncu, politician, de profesie sociolog.

A deținut, între 2000 și 2007, funcții de conducere în cadrul Partidului Social Democrat, dar și la nivel guvernamental – ministru al Informațiilor Publice (2000-2003) și șef al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (2003-2004).

A fost senator în Parlamentul României în legislatura 2004-2008 și membru în Grupul Socialiștilor în Parlamentul European (2005-2007). Numele lui a fost vehiculat recent chiar ca una dintre variantele pentru funcția de Prim Ministru, după demisia lui Victor Ponta din funcția de premier.

Este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București, dar și la Facultatea de Sociologie și la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Susține cursuri de Sociologie Generală, Opinie publică, Comunicare, Cercetare de  piață, Management strategic.

Dacian Cioloș
Costin Grigore Borc

Vicepremier și ministrul economiei, Costin Grigore Borc, director de multinațională, cu trecut politic

Costin Grigore Borc, noul ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, are 50 ani şi este actualul director general al filialei din România a Lafarge Ciment, ocupând înainte aceeaşi funcţie la reprezentanţa din Serbia a companiei.

Costin Grigore Borc este licenţiat în Inginerie Energetică (1989) al Universtităţii Politehnica din Bucureşti. A obţinut ulterior o diplomă de master şi doctoratul la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 şi 2001). În cadrul acestei instituţii a fost şi asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000.

În perioada 1991 – 1994, Grigore Borc a fost Asistent special al preşedintelui Ion Iliescu, din partea Partidului Naţional Ţărănesc şi, ulterior, între 1998 – 1999, Şeful Cancelariei Primului-Ministru Radu Vasile, în timpul mandatului de preşedinde al lui Emil Constantinescu.

 

Dacian Cioloș
Lazăr Comănescu

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, diplomat „de carieră”

Fost ministru de externe al României în perioada aprilie-decembrie 2008, în timpul guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, a primit apoi detașarea ca ambasador în Germania.

În timpul încercării de demitere a președintelui Traian Băsescu din 2012, calificată de mulți dintre politicienii europeni drept tentativă de lovitură de stat, Lazăr Comănescu ar fi fost unul dintre cei mai sârguincioşi ambasadori în a duce la îndeplinire ordinul de la Bucureşti de a explica guvernelor occidentale cât de constituţională e suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cât şi celelalte decizii care au precedat-o.

După retragerea de la postul de ambasador în germnania, Lazăr Comănescu a a fost numit consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui Klaus Iohannis.

Dacian Cioloș
Achim Irimescu

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, un adevărat tehnocrat

Achim Irimescu este în prezent ministru-consilier în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.
Irimescu a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, între 2012-2014, minister în care mai lucrase în perioada august 1990 – noiembrie 1998, ca șef serviciu și consilier superior.
Un adevărat tehnocrat, ministrul desemnat al agriculturii este doctor în economie agrara la ASE București și licențiat al Facultății de Tehnologie a Construcțiilor de Mașini din Politehnica București.

Dacian Cioloș
Mihnea Ioan Moțoc

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Ioan Moțoc, background european

Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a avut parte de doar trei luni de fotoliul de ambasador al României în Marea Britanie şi Irlanda de Nord. El fusese numit ambassador la Londra prin decretul semnat, pe 11 august, de președintele Klaus Werner Iohannis.

Înainte de aceasta Moțoc a fost Reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, din aprilie 2008.

În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 şi 2001 a fost ambasador în Olanda. Anterior a deţinut diverse funcţii în cadrul Ministerului de Externe.

Dacian cioloș
Anca Dana Dragu Paliu

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dana Dragu Paliu, economist cu pedigree

Anca Dragu Paliu, noul ministru al Finanţelor, este economist în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene şi care a lucrat în cadrul biroului local al FMI, dar şi la BNR.

Anca Dragu Paliu a absolvit Facultatea de Finanţe-Bănci din cadrul ASE, unde şi-a luat doctoratul în 2010 cu teza: „Mecanisme pentru asigurarea stabilităţii financiare la nivel internaţional”.

În vârstă de 42 de ani, Anca Dana Dragu Paliu a început să lucreze, după terminarea facultăţii, la Banca Naţională a României, unde a petrecut cinci ani ca economist, între 1996 şi 2001, la Direcţia de Refinanţare şi Operaţii de Piaţă şi Direcţia de Reglementare.

Ulterior, şi-a continuat cariera de economist în cadrul Biroului Regional pentru România şi Bulgaria al FMI, din septembrie 2001 şi până în ianuarie 2013.

Dacian Cioloș
Victor Vlad Grigorescu

Ministrul Energiei, Întreprinderilor mici și mijlocii și Mediului de afaceri, Victor Vlad Grigorescu

În vârstă de 39 de ani, Victor Vlad Grigorescu este membru în Consiliul de Administraţie al Electrica și absolvent al Facultății de Drept a Universității București. Grigorescu a participat la negocierile capitolului 26 – Relaţii Externe, din cadrul Tratatului de aderare a României la UE.

Din anul 2007 până în anul 2011, Victor Vlad Grigorescu a fost expert în cadrul reprezentanței României la Uniunea Europeană, dar și expert în Ministerul Economiei condus de Codruț Sereș.

El este specializat la Joint Vienna Institute în proceduri de soluționare a diferendelor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului – în colaborare cu Secretariatul OMC.

Dacian cioloș
Cristina Guseth

Ministrul Justiției, Cristina Guseth, misiune grea în lupta anticorupție

În vârstă de 56 de ani, Cristina Guseth a coordonat, între 2005-2007, relaţiile media ale Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti. Din 2008 este directorul fundaţiei Freedom House România. Fundaţia Cristinei Guseth  organizează de 18 ani concursul „Tânărul Jurnalist al Anului”, susține jurnalismul de investigație și derulează proiecte de pregătire a magistraților în achiziţii publice, concurenţă, confiscare extinsă, relația cu media, integritate și politici anticorupție.

A elaborat numeroase ghiduri de bune practici, mai ales in domeniul achizitiilor publice. A fost initiatorul si liantul grupului de editori care au fondat Biroul Roman de Audit al Tirajelor.

În cazul învestirii sale în funcție, ea va fi cea care va face nominalizările pentru sefia DNA și a Parchetului General în primăvara anului 2016, când expiră mandatele Laurei Codruța Kovesi (DNA) și Tiberiu Nițu (Parchetul General)

Dacian Cioloș
Marian Costescu

Ministrul Transporturilor, Marian Costescu, transplant de inginerie feroviară

Dan Marian Costescu are 46 de ani şi a înfiinţat, dezvoltat şi condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess – und Daten-Technik Zentrum (Germania) şi Sistematic Engineering (România).

„A fost responsabil individual sau în echipe complexe, pentru strategiile de achiziţie, restructurare, repoziţionare pe piaţă sau integrare în structura dorită de acţionariat, ori autoritatea tutelară a unor companii precum: Romvag (România), Karsdorfer Eisenbahn – KEG/Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER)”, se arata într-un comunicat al CFR, citat de gândul.info.

Dacian Cioloș
Andrei Baciu

Ministrul Sănătății — Andrei Baciu, un pariu al lui Dacian Cioloș

Andrei Baciu, noul ministru al Sănătății, a fost descris de premierul desemnat Dacian Ciolos drept „un tânăr medic chirurg, cu experiență în străinătate, dar și experiență în managementul spitalicesc”.

Andrei Baciu a absolvit în urmă cu patru ani Facultatea de Medicină din București și a lucrat doi ani în chirurgie cardiovasculară în cel mai mare spital din Rouen, Franța. De un an și jumătate s-a întors în România unde a lansat, împreună cu liberalul Cristian Bușoi, o campanie pentru drepturile pacienților.

Este președintele Asociației SOS Drepturile Pacienților, cea care a lansat împreună cu liberalul Cristian Bușoi o campanie pentru drepturile pacienților, prezentă atât prin afișe stradale cât și la diverse televiziuni.

Dacian Cioloș
Cristiana Pașca Palmer

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, aer proapăt de la Comisia Europeană

Cristiana Pașca Palmer, șef al unității de mediu din cadrul Comisiei Europene, este propunerea lui Dacian Cioloș pentru ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Cristiana Pașca Palmer a absolvit în 1996 Facultatea de Științe Naturale din Cadrul Universității din București, după care a urmat un master de Știință, Sisteme Ecologice și Management al Capitalul Natural, tot în cadrul UB (1996-1997).

Ea a continuat studiile în străinătate cu un Master în Administrația Publică la Universitatea Harvard – Kennedy School of Government.

Cristiana Pașca Palmer este autoare a două cărți: „Romania Redux as viewed from Harvard” și „Caves Beyond Time”.

Dacian Cioloș
Claudia Ana Moarcăș

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției sociale, Claudia Ana Moarcăș, implant de profesionalism

Claudia Ana Moarcăş este căsătorită, din 2007, cu Doru Romulus Costea, actualul ambasador al României în China. În vârstă de 49 de ani, ea a terminat, în 1990, Facultatea de Drept din Universitatea București, cu media 10, ca șefă de promoție.

Un an mai târziu, a plecat la Geneva, Elveția, pentru studii aprofundate în Dreptul muncii și securității sociale. Între 1993 și 1994 a urmat cursuri universitare de relații internaționale la MAE, terminate cu media 9,93. Doctor în drept în 1996 cu o lucrate despre sindicate.

Din 2012 este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității din București unde predă Dreptul Muncii.

Între 2001 și 2002 a fost adjunct al Avocatului Poporului și secretar general adjunct în Ministerului de Externe coordonând departamentul de Resurse Umane.

Între 2005 și 2008 a fost consultant OMPI, ONU, Geneva, Elveția, unde s-a ocupat de organizarea de cursuri de formare, a seminariilor și conferințelor pentru magistrați, polițiști și funcționari publici și a congreselor mondiale.

Dacian Cioloș
Marius Raul Bostan

Ministrul pentru Societatea Informațională, Marius Raul Bostan, încă un fost țărănist

Marius Raul Bostan, noul ministru pentru Societatea Informaţională este unul dintre foştii lideri ai tinerilor ţărănişti, fondator al VMB Partners şi membru în CA al Telekom, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională, în februarie acest an.

Este licenţiat în matematică şi absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare USAID, Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, pentru administraţia publică locală.

A fost organizator al primei Conferinţe Internaţionale de Descentralizare Fiscală din România. A urmat cursuri de specializare în Anglia şi Italia, şi a studiat sistemele administrative din Germania şi Olanda.

Dacian Cioloș
Aura Carmen Răducu

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Carmen Răducu, reformă administrativă de jos în sus

Aura Carmen Răducu, expert în finanțări europene și internationale al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), are o bogată experiență în problematica fondurilor europene. Înainte de BERD, ea a lucrat că manager de program și politici UE în Direcția Generală Politici regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.

În anul 2014, la un seminar orgaizat de Freedom House, ea se exprima pentru o reformă administrativă de jos în sus, pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.

„Avem o absorbție așa de mică de fonduri structurale pentru că avem o fărâmițare administrativă în mici comune și orașe. Este structura cea mai nepotrivită pentru fondurile structurale. Este nevoie de o reformă administrativă de jos în sus, mai întâi cu schimbări la nivel de comune”, a spus ea, la seminarul Jurnaliști în dialog, al Freedom House, în anul 2014.

Dacian Cioloș
Elisabeta Lipă

Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă este una dintre cele mai importante sportive ale României. De-a lungul carierei, aceasta a cucerit cinci medalii de cinci medalii de Aur, două medalii de argint și o medalie de bronz la Jocurile Olimpice.

La Campionatele Mondiale, Lipă a cucerit o medalie de aur, zece medalii de argint și două medalii de bronz.

Lipă, 51 de ani, este chestor de poliție și este președinte al Federației Române de Canotaj și vicepreședinte COSR. Fosta canotoare este și președinte al Clubului Sportiv Dinamo.

Activitatea doamnei chestor Elisabeta Lipă a lăsat însă o „pată” pe harta fostei păduri Băneasa: casa unde locuiește „și-a făcut loc” după defrișarea a sute de metri pătrați de pădure. Este adevărat defrișarea a avut o aparență legală grație unei modificări a legislației, promovată de Viorel Hrebenciuc .

Dacian Cioloș
Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, nepotul lui Tudor Vianu

Filologul Vlad Alexandrescu este conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României în Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu. Vlad Alexandrescu a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Marele Ducat de Luxemburg între anii 2006-2011 – în perioada în care oraşele Sibiu şi Luxemburg au deţinut titlul de Capitală culturală europeană, în anul 2007.

În 2014, şi-a susţinut teza de abilitare în filologie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, scrie Ziarul Financiar. Este licenţiat în filologie, specialitatea franceză şi germană, la Universitatea din Bucureşti, în 1989. În anul 1991, a obţinut diploma de studii aprofundate în ştiinţele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, în 1995, titlul de doctor în ştiinţele limbajului, cu menţiunea „Summa cum Laude”, la aceeaşi instituţie de învăţământ, sub îndrumarea profesorului Oswald Ducrot.

Din 2000, este conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri, la nivel de licenţă şi master, de filosofia limbajului (pragmatică şi teoria
enunţării), filosofii ale modernităţii, cursuri speciale pe autori ca René Descartes, Blaise Pascal, literatură şi cultură franceză a secolului al XVII-lea. Începând cu anul 2011, este conferenţiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii (CESI), Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură, unde predă un curs de filosofii ale modernităţii, la nivel de master.

A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Paris, în 2013, şi cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, în 2014.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, fost șef IGP

Dacian Cioloș
Petre Tobă

Petre Tobă este chestor principal de poliţie şi inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române din ianuarie 2009.

Este prima dată în istoria Poliţiei Române când la conducerea acestei instituţii este un şef care nu a absolvit Academia de Poliţie. Petre Tobă a absolvit în 1989, ca subinginer, Facultatea de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti. În 1990, a intrat în rândul poliţiştilor şi ulterior a avut o ascesiune fulminantă datorită faptului că este finul fostului secretar de stat, Toma Zaharia.

Petre Tobă a ocupat funcţii de conducere în diverse structuri din cadrul MAI de 20 de ani încoace. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar în 2006 cu Ordinul „Bărbaţie şi Credinţă” în gradul de „Ofiţer”.

Petre Tobă este implicat în dosarul lui Adrian Duicu. Şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat că făcea trafic de influenţă la Palatul Victoriei.

 

Ministrul Educației și Cercetării Științifice, Adrian Curaj

Dacian Cioloș
Adrian Curaj

Adrian Curaj este, din 2010, directorul Unității Executive pentru Finanțarea învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Este profesor la catedra Managementul Cercetării și Director al Centrului de Management Strategic și Asigurarea Calității în învățământul Superior la Universitatea Politehnica din București și șeful Catedrei UNESCO pentru Politici în știință și Inovare la școala Națională de Studii Politice și Administrație Publică (SNSPA), potrivit site-ului Fundației Universitare a Mării Negre.

In 1983 a absolvit Electronică și Telecomunicații, iar în 1998 a obținut titlul de doctor în Sisteme Automate, la Universitatea Politehnica din București. In perioada 2001-2003 a urmat un master în Administrarea Afacerilor (EMBA) la ASEBUSS-Institute of Business and Public Administration Bucharest în parteneriat cu University of Washington în Seattle, în 2002-2003 a obținut un certificat în Administrarea Afacerilor la aceeași instituție, de data aceasta în parteneriat cu Kennesaw State University, iar în 2007 a obținut un certificat postuniversitar la Colegiul Național de Apărare.

Ceilalți muniștri desemnați sunt:

—ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul — Ciprian Bucur

—ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare — Dan Stoenescu

—ministrul delegat pentru consultare publică și dialog social — Violeta Alexandru

—șeful Cancelariei primului-ministru — Ioan Dragoș Tudorache

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...