joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalTriunghiul conjugal penal de la Sectorul 6: Poteraș, Mănescu și Mutu

Triunghiul conjugal penal de la Sectorul 6: Poteraș, Mănescu și Mutu

-

image-2014-12-8-18780110-41-rares-manescu-crin-antonescu
Este de notorietate că în virtutea bunei relaţii pe care Gabriel Mutu o are cu edilul Rareş Mănescu, încă din timpul defunctului USL, pe când nu erau doar amici, ci şi într-o alianţă politică, Mutu a ajuns să deţină controlul asupra unor direcţii din Autoritatea Locală Sector 6, printre care şi A.D.P.D.U Sector 6.

Locuitorii sectorului 6 al Capitalei au parte, de mai bine de 11 ani, de edili invizibili sau care au devalizat vistieria Primăriei. Iar acum, scaunul ocupat în prezent de edilul invizibil Rareş Mănescu este vânat de senatorul cu dosar penal Gabriel Mutu.

Asta, după ce fostul primar al sectorului 6 al Capitalei  Cristian Poteraş (PDL) a condus sectorul după bunul plac în perioada 2004-2012. Acum el a fost condamnat la opt ani de închisoare, în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti, după ce Judecătoria Sectorului 6 îl achitase.

Cei trei au ceva în comun: cercul de afaceri, prieteni şi combinaţii ilegale

Concret, încredinţările directe, licitaţiile cu un singur participant şi descalificarea competitorilor prin intermediul caietului de sarcini sunt metodele întâlnite în achiziţiile Primăriei lui Mănescu. Firme care făceau afaceri bune în Sectorul 6 pe vremea fostului primar de la PDL Cristian Poteraş câştigă contracte în continuare.

rares manescuRareş Mănescu este considerat omul lui Crin Antonescu şi exponent al grupului de la Monaco, al cărui lider informal ar fi omul de afaceri Dragoş Dobrescu de la compania de salubritate Romprest.

Presa a relatat Rareş Mănescu a fost unul dintre apropiaţii lui Crin Antonescu pe când acesta era preşedinte al PNL. Mănescu este legat de misteriosul grup de la Monaco condus de la fel de misteriosul Dragoş Dobrescu, unul dintre patronii Romprest, compania de salubritate ce operează în sectorul 1. Iată ce au scris unii dintre vectorii de opinie despre aceste legături:

1. Contracte pentru creditare acordate fără licitaţie băncii ING. Costuri de aproape 20 de milioane de euro reprezentând dobânzi şi comisioane pentru credite de peste 110 milioane de euro

2. Contracte de peste 19 milioane de euro din fonduri europene pentru modernizare urbanistică şi amenajarea spaţiilor verzi în cartierele Militari şi Drumul Taberei. Banii merg către:

– compania unui lider UNPR, acuzată da şpăgi pentru contracte. Vezi în text despre cine e vorba.
firma unui ‘părinte al spaţiilor verzi’, acuzată umflă preţurile şi da şpăgi pentru contracte.
firma unui fost partener de afaceri al familiei teroristului Omar Hayssam.
– compania fraţilor Erbaşu, percheziţionaţi în dosarul RADET.

3. Parcăriinteligente” de 3,3 milioane de euro, construite şi întreţinute de o singură firma adusă de fostul primar, pedelistul Cristian Poteraş

4. 2,4 milioane euro pentru o firma cu conexiuni în PDL, asociată în trecut cu un „rege al spaţiilor verzi” şi cu Romprest, compania de salubritate în acţionariatul căreia a intrat şi Dragoş Dobrescu, liderul grupului de la Monaco

5. 2,4 milioane euro pentru programul cornul şi laptele

6. 1,3 milioane euro pentru carburanţi şi bitum către o firmă care a vândut combustibili Academiei de poliţie. Doar oferta acestei firme a fost declarată admisibilă

7. 1 million de euro acordat fără licitaţie pentru consultanţă financiară pe programul de reabilitare termică a blocurilor

8. 700 de mii de euro pentru o firma de pe vremea pedelistului Poteraş. Contracte acordate fie fără licitaţie, fie cu licitaţie la care s-a prezentat doar firma de casă

9. Peste 630 de mii de euro pentru servicii de curăţenie de la omul unui greu din PNL, acuzat de intervenţii pentru contracte şi judecat în două dosare penale. Vezi în text despre cine e vorba

10. 140 de mii de euro pentru firma unui deputat UNPR specializat pe afaceri cu statul. DNA şi Curtea de Conturi l-au luat în vizor: plăti pentru lucrări fictive.

11. 140 de mii de euro, fonduri europene, pentru o firma care a lucrat la reabilitarea parcului Moghioroş din Drumul Taberei

12. 100 de mii de euro pentru arhivă ADP sector 6.

Observaţii:

– Direct în buzunar. Multe contracte acordate prin încredinţare directă.

Aleargă singur şi câştigă. Contracte atribuite prin licitaţie cu un singur participant.

Mulţi veniţi, puţini aleşi. În unele cazuri, deşi la licitaţii s-au înscris mai multe firme, doar ofertele companiilor câştigătoare au fost declarate admisibile. Diferenţa s-a făcut prin caietul de sarcini, nu prin preţul cel mai scăzut.

La vremuri noi, tot noi. Firme abonate la contracte în sectorul 6 pe vremea pedelistului Cristian Poteraş continuă fie abonate şi pe vremea lui Mănescu.

– Firme de casă. Companii care nu au afaceri de anvergură decât în sectorul 6.

Fostul primar, Cristian Poteraş, legat şi el de grupul de la Monaco

Cristian PoterașFostul edil al Sectorului 6 Cristian Poteraş (PDL) a fost trimis în judecată de DNA în 2011 pentru retrocedări ilegale de terenuri. Unul dintre beneficiarii retrocedărilor a fost Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg.

Cristian Poteraş a fost condamnat, vineri, la opt ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă calificată şi continuată.

Potrivit aceleiaşi sentinţe, fostului edil i-au fost interzise mai multe drepturi pe o o perioadă de cinci ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi şase funcţionari publici. Astfel, Gheorghe Florică, Petre Boncea şi Dumitru Vultur au primit câte cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă calificată şi continuată, Daniel Moise a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Cristina Popescu şi Dorina Piftor au primit câtre trei ani, pedeapsă ce a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de şapte ani.

Curtea de Apel Bucureşti a decis şi desfiinţarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, emise de fostul edil.

Aceeaşi instanţă a dispus şi confiscarea mai multor sume de bani. Este vorba despre 20 de milioane de euro de la Marian Jean Căpăţînă, ceea ce reprezintă preţul obţinut din vânzarea a două terenuri din Sectorul 6 al Capitalei, de 16.831, respectiv 3.053 metri pătraţi.

De la Ion Nicolae Berendea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 810.000 de euro, ceea ce reprezintă preţul obţinut din vânzarea unui teren de peste o mie de metri pătraţi, amplasat în acelaşi sector.

„În baza art. 404 alin. 4 lit.c raportat la art.249 C. proc. pen. dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea confiscării speciale, asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând intimaţilor: – Căpăţînă Marian Jean (Capatina Marco Jean), până la concurenţa sumei de 19.900.000 Euro; – Berendea Nicolae Ion, până la concurenţa sumei de 810.000 Euro”, conform deciziei judecătorilor.

Sentinţa de vineri a Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, Cristian Poteraş şi ceilalţi funcţionari care au primit pedepse cu executare, urmând să fie încarceraţi.

În primă instaţă, fostul primar al Sectorului 6 fusese achitat, pe 10 aprilie 2014, de Judecătoria Sectorului 6. Alături de Poteraş, fuseseră achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din dosar.

În martie 2011, Cristian Poteraş, pe atunci primar al Sectorului 6 şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cristian Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

Poteraș, Mănescu și Gabriel Mutu sunt amici și atât în campania electorală a lui Poteraș, dar și a lui Mănescu la locale, senatorul trimis în judecată pentru spălare de bani și constituirea unui grup infracțional a derulat afaceri cu cei doi.

Senatorul penal, susținut de Poteraș, Mănescu și Vanghelie

Gabriel MutuGarantat PDL în 2008 și susținut de Cristian Poteraș, în 2010- Senatorul PDL Gabriel Mutu s-a înscris în PSD, anunţul fiind făcut la reuniunea Consiliului Municipal Bucureşti al social-democraţilor, de liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie la acea vreme, care a precizat că parlamentarul va vota moţiunea de cenzură și a garantat pentru el. Ambii giranți ai lui și amici, Marian Vanghelie și Cristian Poteraș, sunt după gratii, fiind acuzați că au devalizat vistieriile primăriilor de sector.

Se pare că prietenia cu Rareş Mănescu şi faptul că, în sufletul său, a rămas tot PDL şi amic al lui Cristian Poteraş l-au împiedicat să se angreneze chiar și în campania de la prezidențiale a lui Victor Ponta în Sectorul 6.  Vicepreşedinte al PSD Sector 6 și având în grijă campania PSD pe sector, corturile PSD Sector 6 aratau deplorabil şi nu conţineau materiale de promovare a candidatului, neexistând niciun fel de coordonare şi nicio iniţiativă pentru acţiunile din teren.

Dacă luăm în calcul lipsa totală de implicare a lui Mutu (nume parcă predestinat) – acțiunile lui din campania de anul trecut arată indolenţa acestuia şi continuarea în secret a amiciţiei cu fostul edil Cristian Poteraş de la PDL, dar şi pe cea dezvoltată mai recent cu actualul primar al Sectorului 6, Rareş Mănescu.

De fapt, toţi trei au fost şi sunt parteneri în afaceri pe care continuă să le desfăşoare nestingheriţi în acest sector al Bucureştiului, profitând de faptul că Autoritatea Locală este condusă de Mănescu. Acesta din urmă a preluat ştafeta de la Poteraş şi este în prezent garantul continuităţii relaţiei de business în interesele acestui „trio”, spun apropiaţii politici.

Este de notorietate că în virtutea bunei relaţii pe care Gabriel Mutu o are cu edilul Rareş Mănescu, încă din timpul defunctei USL, pe când nu erau doar amici, ci şi într-o alianţă politică, Mutu a ajuns să deţină controlul asupra unor direcţii din Autoritatea Locală Sector 6, printre care şi A.D.P.D.U Sector 6.

Cu toate că USL nu mai există şi drumurile lor politice s-au despărţit, fiecare făcând, cel puţin în mod formal, parte din alte alianţe şi susţinând candidaţi diferiţi, au rămas la fel de buni prieteni, dându-şi mâna pentru a-şi proteja propriile interese, indiferent de conjunctură. Probabil că din acest motiv, lui Gabriel Mutu nu i-a păsat pe toată perioada campaniei că organizaţia de partid pe care o conduce este scindată în mai multe bisericuţe, asupra căreia nu are nicio autoritate.

Cine este senatorul PSD Gabriel Mutu, urmărit penal în dosarul în care procurorii DIICOT l-au reţinut pe Dragoş Nedelcu

Senatorul Gabriel Mutu (PSD) şi deputatul Mario Ernest Caloianu (UNPR) sunt urmăriţi penal în dosarul în care procurorii DIICOT l-au reţinut pe Dragoş Nedelcu, fost membru în CA al Realitatea Media, suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Dosarul vizează activitatea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare a banilor proveniți din infracțiuni.

În cazul lui Caloianu, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au dispus extinderea urmăririi penale și pentru fals în declarații.

Anchetatorii precizează că deputatul, în declaraţia de avere depusă la 21 ianuarie 2014, a consemnat în mod nereal că are ca surse de venituri doar salariul de parlamentar, fără a menţiona că obţine venituri şi din administrarea a două firme (SC Eurobec Grup Construct SRL şi SC Euromarabian SRL).

Gabriel Mutu este urmărit penal și pentru folosirea cu rea credință a bunurilor societății şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Față de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Building Management SRL în conturile societăţilor menţionate”, mai precizează DIICOT.

Tot senatorul este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064 692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL, în conturile a cinci dintre societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracţional organizat. Banii au fost dobândiți, în final, de senator, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat, fiind apoi retrasă în numerar, în scopul ascunderii originii infracţionale, susţin anchetatorii.

În acest dosar a fost reţinut şi Bogdan Viorel Mitu, acesta fiind prezentat miercuri seară, alături de Dragoş Nedelcu, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă.

Între 2010 şi 2014, gruparea infracţională vizată ar fi spălat bani proveniţi din infracţiuni, prin folosirea unor societăţi comerciale de tip fantomă, care nu au declarat sediile secundare în care îşi desfăşoară activitatea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare, fiscale sau vamale, precum și pentru sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

Cetățeanul TV

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...